top of page

7 tips om binnen en buiten met elkaar te verbinden

Heb je een tuin of balkon dan wil je daar zoveel mogelijk van genieten. Daarom is het goed om binnen en buiten zoveel mogelijk op elkaar aan te sluiten, zodat ze qua look en feel in hetzelfde straatje zitten. Door binnen met buiten te verbinden vergroot je je wooncomfort. Je hebt meer ruimte om te ontspannen en genieten. Zo zijn ze in dezelfde stijl en sfeer en kun je mooie doorkijkjes van binnen naar buiten maken. En andersom natuurlijk. Interieurstyliste Annelies en ik geven je graag wat tips zodat jij binnen en buiten bij jou een geheel wordt.

Gebruik binnen en buiten dezelfde materialen

Binnen een bamboevloer of een tafel van gerecycled materiaal? Kijk dan eens of je voor buiten producten van dezelfde materialen kan vinden. Op deze manier maak je de verbinding tussen en binnen en buiten duidelijker. Door het materiaalgebruik gaan je tuin of balkon en je woonkamer echt bij elkaar horen.

Dit kan natuurlijk ook met accessoires. Heb je binnen een mooi geel kleed liggen? Je terras kun je dan opvrolijken met een vergelijkbaar kleed, op de vloer of over je tafel heen. Ook bloempotten en schalen kun je herhalen. Let wel op dat bloempotten voor buiten onderin een gat hebben om overtollig water af te voeren en dat je in de winter de accessoires vorstvrij wegzet.


Gebruik binnen en buiten dezelfde kleuren

Ook in het kleurgebruik kun je de verbinding tussen binnen en buiten maken. Heb je bijvoorbeeld een roze muur? Laat deze kleur dan terugkomen in bloeiende planten, je tuinmeubels of accessoires. Maar het hoeft niet zo letterlijk terug te komen. Je kunt ook het bruin van het hout uit je tuin laten terugkomen in accessoires. Of laat bepaalde structuren of texturen zowel binnen als buiten terugkomen.


Zorg voor goede zichtlijnen naar buiten (en naar binnen)

Waar zit je graag? Aan de eettafel of op de bank? Zorg ervoor dat je vanaf deze plek een goed zicht hebt op je tuin of balkon. Gaat dat niet direct? Dan kun je ook een spiegel ophangen zodat je via de spiegeling buiten toch naar binnen krijgt.

Richt je tuin zo in dat er vanaf binnen ook iets moois is om naar te kijken. Die mooie boom of een eyecatcher van een plant. Met een goed doordacht beplantingsplan zorg je er voor dat je uitzicht constant verandert en dus spannend blijft om naar te kijken. Let daarbij niet alleen op de bloeiperiode van de planten, maar gebruik ook planten met interessant blad zoals de vele soorten van Heuchera of het mooie blad van de Brunnera.

En andersom werkt het natuurlijk ook: als je de verbinding wil maken tussen binnen en buiten, zorg er dan ook voor dat je vanuit buiten iets moois hebt om binnen naar te kijken. Een schilderij, een kunstwerk of dat ene prachtige meubel.


Maak gebruik van ramen, een schuifpui of openslaande deuren

Als er geen glas tussen binnen en buiten zit, is het lastig genieten van het uitzicht. Dus heb je de keuze? Kies dan voor grote raampartijen, openslaande deuren of een schuifpui. Door die laatste twee ben je ook veel sneller geneigd om even buiten te gaan zitten als het lekker weer is. Zeker als er geen drempel of opstapje bestaat.

Verlichting in je tuin

In de zomer is het lang genoeg licht om goed van je tuin te genieten. Maar wil je dit in de winter ook kunnen doen dan is goede verlichting een must. Zorg dus voor verlichting in je tuin of op het balkon, zodat je ook als het donker is een mooi uitzicht hebt.

Maak dan niet alleen gebruik van functionele verlichting, maar juist ook van sfeerlampen op verschillende hoogtes. Plaats een subtiele spot bij die ene mooie eyecatcher die je vanuit je favoriete zitplek goed kunt bekijken. Een paar functionele lampen die handig zijn voor praktische zaken als naar de kliko lopen of je fiets in de schuur zetten, hang je het beste op z’n 2 tot 2,5 meter hoogte. Laat ze naar beneden schijnen zodat ze de ruimte waar je loopt goed verlichten.


Beschut plekje in je tuin

En als laatste kun je ook buiten een plekje maken waar je niet alleen in de lente en zomer lekker kunt zitten, maar ook in de herfst en winter zit. Uit de wind, in het zonnetje kun je zo het hele jaar rond genieten van je tuin. Zo haal je een beetje van binnen naar buiten.

Met een semi gesloten overkapping, van bijvoorbeeld hout, creëer je een intiem plekje die niet alleen de hete zomerzon wat kan tegenhouden, maar ook de koude wind in de herfst tegenhoudt. Laat het geheel beklimmen door een wintergroene klimplant (bijvoorbeeld de Toscaanse jasmijn) en je zit in elke seizoen tussen het groen. Leg er vooral ook vast een plaidje neer en zet er een vuurkorf bij, zodat niets jou tegenhoudt om ook in de koudere winteravonden volop te genieten van je tuin of balkon.


We hebben je een eindje op weg geholpen met het verbinden van buiten met binnen.

Kom je er zelf toch niet helemaal uit? Met onze totaalpakketten bieden we interieur- en tuinontwerp voor een scherpe prijs aan. Interesse? Bekijk dan snel onze pakketten.