top of page

Hoe creëer je een groene stadstuin?

Wonen in een stad betekent over het algemeen dat je weinig ruimte hebt voor een tuin of balkon. In mijn werk als tuinontwerper krijg ik regelmatig de vraag hoe je met die beperkte ruimte wel een groene oase kunt creëren. Benieuwd hoe jij jouw postzegeltuin tot een heuse jungle kunt omtoveren? Ik geef je zes tips:


1. Speel met diepte in je tuin

Onze hersenen zijn eigenaardig en juist dat kan je gebruiken om een groene tuin te creëren. Als je je tuin bekijkt en niet alles is in één oogopslag zichtbaar, dan denken je hersenen dat je tuin dieper is dan dat deze daadwerkelijk is.

Je creëert de illusie van diepte, juist in een kleine tuin, dus door vooraan af en toe een hogere plant te plaatsten. Maar ook door een pad uit zicht te laten slingeren.


2. Wintergroene planten

Niemand wil in de winter tegen een kale boel in zijn tuin of op balkon aankijken. Ook in je kleine stadstuin niet. Maak gebruik van wintergroene planten zoals Lamium en Saxifraga om juist in de koudere maanden je tuin body te geven.

Kies voor planten die niet te breed uit groeien en wissel compacte planten af met luchtigere om variatie te houden.


3. Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren betekent het benutten van muren en schuttingen. Door middel van hangpotten, klimplanten of met heuse ophangsystemen kun je ook op verticale oppervlaktes heel goed planten laten groeien. Hierdoor word je bijna helemaal omhuld door groen en zul je je minder bewust zijn van de stadse omgeving.

Bedrijven als De Groene Wand zijn gespecialiseerd in het plaatsen van groene wanden, voor binnen en buiten. Maar je kunt ook zelf aan de slag met één van de vele verticale plantenzakken die er tegenwoordig te krijgen zijn.

4. Kijk ook eens omhoog

Nu je de muren en schutting bij je tuin hebt betrokken, is het ook tijd om de lucht boven je hoofd te benutten. Plaats een pergola of span kabels tussen twee wanden en laat er klimplanten overheen groeien. Dit geeft wat schaduw van de hete zomerzon en vermindert ook de inkijk.


Voor je balkon kun je een trellis (van metaal of hout) iets onder het plafon ophangen. Zet een Toscaanse jasmijn in een pot en begeleid die naar de trellis om een groen plafond te creëren.


5. Schilder de schutting

Een donkergroene achtergrond oogt rustiger en geeft een gevoel van diepte. Mocht je geen zin hebben om de schutting vol te hangen met potten of de muur te laten beklimmen dan is verf nog een goede optie.


Kies daarbij wel voor een verf die geschikt is voor buiten en milieuvriendelijk is. Bijvoorbeeld de Intelligent Masonry Paint van Little Green. Deze is goed geschikt voor metselwerk buiten en is waterbestendig.


6. Betrek binnen erbij

Een groene oase is natuurlijk niet alleen geschikt voor buiten. Door juist binnen ook te vergroenen ontstaat er een samenhangend geheel dat je rust geeft. Plaats binnen meer kamerplanten in potten, bij voorkeur dicht bij de ramen of deuren die uitkijken op je tuin of balkon.


Maak gebruik van dezelfde kleuren of materialen die je in je tuin gebruikt. Heb je buiten gele potten? Gebruik dan binnen ook die potten of in ieder geval potten in dezelfde geeltinten. Dat is de simpelste manier om samenhang te creëren tussen binnen en buiten.

Hulp nodig bij het indelen of beplanten van je eigen stadstuin? Neem gerust contact op voor een gratis kennismaking.



 

Opmerkingen


bottom of page