top of page

Tuintrends 2021: van wildernissen tot verlengde woonkamers

De tuintrends voor 2021 zijn bekend! 2021 lijkt misschien nog een eind weg, maar experts hebben de trends voor 2021 al op een rij gezet. Denk aan verhoogde borders, kleine wildernissen en binnen naar buiten halen.


Ook ik kijk vol nieuwsgierigheid naar het komende jaar. Welke trends mag ik voor jou gaan verwerken in toffe tuinontwerpen, groene beplantingsplannen of unieke adviezen? Dit zijn de trends die eraan zitten te komen:

Tuintrend 2021: verhoogde borders. Ideaal om lelijke zaken te blokkeren en dimensie aan je tuin toe te voegen.

Verhoogde borders

Verhoogde borders zijn superhandig en niet alleen voor je moestuin. Door je border (licht) te verhogen, creëer je een intieme sfeer. Planten komen gemakkelijker op ooghoogte en je waant je direct midden in de natuur. Je kunt verhoogde borders goed inzetten als afscheiding voor bijvoorbeeld je terras. Zo blokkeer je het directe zicht (zonder licht tegen te houden) op kliko’s, auto’s en andere gebruiksvoorwerpen die je liever niet ziet. Een verhoging is te realiseren in elke stijl of smaak, van strakke betonnen platen tot landelijke stapelmuurtjes.


Kleine urban jungle

Vooral in de stedelijke gebieden is de prijs van grond enorm gestegen, en dat zal ook nog wel even zo blijven. Niet iedereen kan zich de luxe van een (grote) tuin veroorloven. Maar niet getreurd, ook van dat kleine platje of balkon (op balkonnen ga ik verderop nog dieper in) valt een mooie jungle te maken.


Tuintrend 2021: Urban jungle. Lekker veel groen, door elkaar heen.

Door te werken met lagen met verschillende groentinten creëer je diepte. En dat creëert de illusie van een grote tuin. Kijk maar eens naar deze tropische tuin uit een aflevering van Gardeners World.


Buiten koken

Buiten koken is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Van kleine, simpele barbecues groeide het uit tot houtovens en een overdekte bar om ook in de regen te kunnen loungen. Die trend zet door, maar we gaan het nog gezelliger maken!


Door te werken met verschillende materialen en accessoires zoals tapijt, kaarsen, spiegels en de juiste verlichting wordt jouw tuin een verlengstuk van je huis. De stijl en sfeer die jouw zitkamer en keuken binnen uitademen, wordt naar buiten getrokken en daarmee wordt jouw leefomgeving vergoot.

Wildernis

Een tuin die voelt als een stukje ongerepte natuur, zonder direct de inmenging van de mens te zien. Ook dat is een trend die steeds populairder wordt en in 2021 doorzet.

Tuintrend 2021: Wildernis tuin. Tuinen gevuld met wilde bloemen en grassen. Alles door elkaar. Een ware oase voor insecten en andere dieren.

Het begint allemaal met de juiste plantcombinaties. Wat dacht je van Verbena, Pennisetum en Gaura. Door gebruik te maken van de juiste combinatie planten die in hoogte, patroon, kleur en formaat verschillen, krijg je een wild uiterlijk. De planten mogen los door en in elkaar groeien zodat een wirwar ontstaat waar ook de vogels en insecten je dankbaar voor zullen zijn.


Balkon als groene oase

Tuintrend 2021: Balkon oase. Geen tuin? Geen probleem, ook je balkon kan omgetoverd worden tot een ware groene oase.

Ik zei het al eerder, maar in 2021 zijn de tuintrends echt niet alleen meer bestemd voor grote villatuinen. Ook je balkon kan omgetoverd worden tot een ware groene oase. Leuk ook in combinatie met eetbare platen of een klein waterornament.


Door vooraf een duidelijk plan te maken van jouw wensen voor je balkon kun je het plan goed inkaderen en een rommelig resultaat voorkomen. Durf je keuzes te maken en risico te nemen? Dan zul je ontdekken dat je balkon groter is dan je dacht.

Welke trend past bij jouw 2021? Advies nodig? Ik help je graag!