top of page

Veelgestelde vragen over een natuurlijke tuin

Met een natuurlijke tuin draag je bij aan de biodiversiteit van Nederland. Bovendien werkt een groene omgeving stressverlagend en stimuleert deze je concentratie vermogen. Daarnaast vergt een natuurlijke tuin minder onderhoud en kost deze minder geld, omdat er veel materialen worden hergebruikt. 

 • Wat is het voordeel van een natuurlijk tuin?

In een natuurlijke tuin mogen de planten min of meer hun eigen gang gaan. Geen strakke heggen, kale grond rond elke plant of vaste vormen, maar juist planten die door elkaar groeien en elkaar ondersteunen. Dicht gegroeide borders zorgen ervoor dat onkruid minder kans krijgt. Kortom: minder snoeien en wieden en dus meer tijd voor andere dingen!

 • Kost een natuurlijke tuin niet veel onderhoud?

Veelgestelde vragen over een natuurlijk tuinontwerp

De exacte kosten voor een compleet tuinontwerp bereken ik op basis van het formaat van jouw tuin en je wensen. Een compleet tuinontwerp start vanaf €895,-

 • Wat kost een tuinontwerp?

Het schetsen neemt meestal zo'n 2 tot 3 weken in beslag. Na ontvangst van jouw feedback duurt het wederom zo'n 2 tot 3 weken voor je het complete ontwerp thuis hebt. De totale doorlooptijd is ook afhankelijk van hoe snel wij de schetsbespreking kunnen inplannen en wanneer ik jouw feedback ontvang.

 • Hoe snel heb ik mijn tuinontwerp?

Voor een strakke tuin die bestaat uit lappen grind en verhoogde bakken ben je bij mij niet aan het juiste adres. Strakke lijnen daarentegen kunnen wel voorkomen in een natuurlijk tuin. Soms is een recht pad de juiste manier of voelt een rechthoekig terras beter dan een rond. De vorm van een tuinontwerp staat een natuurlijke tuin niet in de weg.

 • Ontwerp je ook strakke tuinen?

Het tuinontwerp is in essentie een advies. Soms kan het voorkomen dat je iets in de bodem tegenkomt waardoor een pergola, schommel of ander element niet op de gewenste plek gerealiseerd kan worden. Het staat je dan uiteraard vrij om het anders uit te voeren dan zoals ik het heb geadviseerd.

 • Kan ik wijzigingen aanbrengen in het ontwerp nadat het is voltooid?

Absoluut! Dit moedig ik graag aan. Ik probeer altijd zoveel mogelijk bestaande beplanting of materialen te hergebruiken in het nieuwe ontwerp. Dit is beter voor het milieu en voor jouw portemonnee!

 • Kan ik mijn bestaande planten behouden in het nieuwe ontwerp?

Bij elk tuinontwerp ontvang je ook een verzorgingskalender. Daarin staat welke tuintaken je op welk tijdstip moet doen om je planten tevreden te houden. Toch kan het dan alsnog zijn dat planten het niet redden. Dat is natuurlijk en is niet te voorkomen. De verzorgingskalender geeft dus geen groei- en bloeigarantie.

 • Hoe zorg ik ervoor dat de planten in mijn tuin blijven bloeien en groeien zoals gepland?

Veelgestelde vragen over een natuurlijk beplantingsplan

De exacte kosten voor een beplantingsplan bereken ik op basis van het formaat van jouw borders. Een beplantingsplan start vanaf €450,-

 • Wat kost een beplantingsplan?

Het moodboard neemt meestal zo'n 5 werkdagen in beslag. Na ontvangst van jouw feedback duurt het zo'n 2  weken voor je het beplantingsplan ontvangt. De totale doorlooptijd is ook afhankelijk van hoe snel ik jouw feedback ontvang.

 • Hoe snel heb ik mijn beplantingsplan?

Kort gezegd; nee. Ik werk juist met inheemse beplanting in combinatie met goed ingeburgerde planten (planten waar die al jaren goed gedijen in Nederland). Dankzij die planten creëer ik beplantingsplannen die jouw tuin het hele jaar aantrekkelijk maken om naar te kijken. Ook in de winter. 

 • Ontwerp je met alleen inheemse planten?

Elk beplantingsplan is in essentie een advies. Soms kan het voorkomen dat een plant bij de kweker is uitverkocht. Het staat je dan uiteraard vrij om (samen met de kweker) andere keuzes te maken. 

 • Kan ik wijzigingen aanbrengen in het beplantingsplan nadat het is voltooid?

Absoluut! Dit moedig ik graag aan. Ik probeer altijd zoveel mogelijk bestaande beplanting te hergebruiken in het nieuwe ontwerp. Dit is beter voor het milieu en voor jouw portemonnee!

 • Kan ik mijn bestaande planten behouden in het nieuwe plan?

Bij elk beplantingsplan ontvang je ook een verzorgingskalender. Daarin staat welke tuintaken je op welk tijdstip moet doen om je planten tevreden te houden. Toch kan het dan alsnog zijn dat planten het niet redden. Dat is natuurlijk en is niet te voorkomen. De verzorgingskalender geeft dus geen groei- en bloeigarantie.

 • Hoe zorg ik ervoor dat de planten in mijn tuin blijven bloeien en groeien zoals gepland?

Overige veelgestelde vragen

 • Wat betekent Matabiru?

Matabiru, eigenlijk twee woorden, is Indonesisch voor 'blauwe ogen'. Refererend aan mijn blauwe ogen met een knipoog naar de Indonesische roots van mijn oma.

 • Wat is je werkgebied?

Ik woon en werk in de provincie Utrecht. 

 • Help jij ook met de realisatie van het tuinontwerp of beplantingsplan?

Ik doe zelf geen aanleg of aanleg-coördinatie. Wel kan ik vakmensen aanraden die jij zelf kunt benaderen en inhuren. 

 • Werk je samen met andere professionals zoals hoveniers of stratenmakers?

Ik heb geen vaste samenwerkingspartners voor de aanleg van de tuinontwerpen of beplantingsplannen. Wel ken ik diverse vakmensen die ik desgewenst kan aanraden. Maar je mag uiteraard ook zelf je tuin transformeren.

bottom of page