top of page

Creatief moestuinieren

Moestuinieren is al tijden aan het stijgen in populariteit. Maar dankzij de lockdowns en stijgende prijzen van voedsel is de vraag naar volkstuinen, groenteplanten en moestuinbakken alleen maar gestegen. Geen wonder, want wat is er nou leuker dan je eigen groentes, kruiden en fruit te zien groeien. Het smaakt er gelijk beter door.Maar niet iedereen heeft er de ruimte voor. Vooral in kleine stadstuinen is het soms erg moeilijk om ruimte te maken voor wat tomatenplantjes. Maar met een creatieve blik en wat slimme oplossingen kun je ook in een kleine tuin je eigen moestuin beginnen.

Fruit tegen je schutting

Hang je schutting of de muur van je huis en schuurtje helemaal vol plantenbakken. Er zijn ook hele systemen inclusief watersysteem zodat je nooit meer kunt vergeten om je planten water te geven.

Vooral kleine fruitplanten zoals aardbeien en kruidenplanten zijn ideaal voor tegen de schutting. Bijkomend voordeel: de slakken zullen er minder snel van knabbelen, want de weg omhoog is een hele uitdaging voor ze, vooral als je een halfopen schutting hebt.

Hangende moestuin

Gebrek aan ruimte in je borders? Groenteplanten zoals bonen en pompoen kunnen ideaal over een pergola hangen. Dan zorgen ze tegelijkertijd voor een beetje schaduw op je terras. Zo kun jij ook gemakkelijk al het lekkers oogsten, bijvoorbeeld van de druif.Sommige mensen gaan echter nog een stapje verder. Jess van Roots and Refuge Farm creëerde een prachtige berceau (loofgang) in haar moestuin. In deze video legt ze uit hoe jij er ook een kunt maken. Dit ziet er toch fantastisch uit!

Openbare moestuin

Heb je in je tuin echt geen ruimte meer? Wat dacht je van een openbare moestuin? Tover je geveltuintje of de boomspiegel om tot een moestuin en laat je buren meegenieten van al het lekkers dat er zal groeien.Nog leuker is het als al je buren ook hun geveltuin omtoveren tot een moestuin, zo vergroen je de straat en kweken jullie samen allemaal lekkers. Organiseer vervolgens een straatfeest waarbij al dat lekkers opgepeuzeld wordt of doneer al je groentes en fruit aan mensen uit de beurt die moeilijk rond kunnen komen.

Eet smakelijk!

Comments


bottom of page