top of page

Inheemse beplanting

De juiste planten kiezen voor je tuin kan soms een lastige klus zijn. Er is zoveel mogelijk en er zijn zoveel details om rekening mee te houden. Ga je voor wintergroen? Hoogteverschillen? Contrast qua blad? Of kijk je vooral naar de kleur van de bloemen? Eigenlijk hoort daar nog een stapje voor te komen, namelijk de vraag of je voor inheemse beplanting kiest of niet.


Inheemse beemdooievaarsbek

Wat is inheemse beplanting?

Inheemse beplanting zijn planten die van nature voorkomen in Nederland. Planten die vanuit het buitenland komen (denk aan de Toscaanse jasmijn, Japanse duizendknoop of de Amerikaanse vogelkers) zijn logischerwijs niet inheems en worden daarom uitheems genoemd. Veel uitheemse soorten zijn inmiddels goed ingeburgerd in Nederland waardoor veel mensen denken dat ze inheems zijn. Bijvoorbeeld de lavendel en de hortensia.


Het belang van inheemse beplanting

Waarom zou je voor inheemse beplanting kiezen als er zoveel meer leuks is om uit te kiezen? Nou, juist de inheemse beplanting is van belang voor de biodiversiteit in de Nederlandse natuur. Er zijn namelijk veel dieren afhankelijk van die inheemse beplanting. Dat kan zijn omdat ze zich voeden met de nectar of vruchten van die specifieke plant of omdat ze alleen op dat soort blad hun eitjes leggen.

Inheemse dagkoekoeksbloem

De voordelen van inheemse beplanting

Naast dat inheemse beplanting van belang is voor de lokale biodiversiteit is er nog een ander voordeel van inheemse beplanting. Inheemse beplanting is vaak beter bestand tegen de lokale omstandigheden dan uitheemse beplanting. Daardoor is de kans op overleven in jouw tuin ook een stuk groter dan wanneer je een uitheemse plant kiest. Bovendien hebben de planten hierdoor vaak minder water en voeding nodig. Win-win!


Welke inheemse beplanting moet ik kiezen?

Welke inheemse beplanting voor jouw tuin het beste is, is afhankelijk van waar jouw tuin ligt. Welke bodem heb je? Is het zand, klei, leem of een mengeling van dit alles? Ook de standplaats is voor de inheemse beplanting van belang. Net als bij uitheemse beplanting zijn sommige inheemse planten fan van de zon terwijl andere juist graag in de (half)schaduw staan. Op basis van die gegevens kun je gaan zoeken naar geschikte inheemse beplanting.

Inheemse Koninginnekruid

Enkele voorbeelden van inheemse beplanting

  • De dagkoekoeksbloem doet het goed op een droge zandgrond. Wel graag in de zon, want de dagkoekoeksbloem houdt van warmte. Ook wil deze inheemse plant in het najaar en voorjaar wat compost, liefst biologisch, krijgen. Want de dagkoekoeksbloem houdt niet van arme grond.

  • Koninginnekruid houdt juist van een plek op de kleigrond. Lekker vochtig! Deze plant kan dus ook prima naast een vijver of in een wadi staan. Bloeien doet de inheemse koninginnnekruid van juli t/m september.

  • Knoopkruid trekt een hele hoop vlinders en wilde bijen dankzij de lilakleurige bloemen. Het is niet zo’n moeilijke plant, want deze doet het prima op de verschillende bodemsoorten en kan zowel in de zon als de halfschaduw staan. Bijvoeden hoeft voor het knoopkruid niet, want hij staat graag op een arme bodem.

  • Mijn persoonlijke favoriet van het moment; de beemdooievaarsbek. Hij groeit heerlijk luchtig tussen alle andere planten door. De inheemse beemdooiebaarsbek houdt van een kalkrijke grond. Met kleigrond zit je dus wel goed, maar op zand- of leemgrond zul je extra kalk moeten strooien of kiezen voor een andere inheemse plant.

Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact op voor een advies op locatie of een beplantingsplan.


Inheemse Knoopkruid

bottom of page