top of page

Biologische kweker vs het tuincentrum

Een kennis vertelde laatst enthousiast dat ze allemaal planten had gekocht voor haar tuin. Ze was dolblij met haar kleurrijke viooltjes, vlijtige liesjes en afrikaantjes. Ze had wel wat moeite gehad met het kiezen van de planten, want er was zoveel aanbod in het tuincentrum. Mijn enthousiaste reactie bleef uit en dat viel haar op. Wil jij ook weten waarom ik geen fan ben van het tuincentrum en juist al mijn planten bij de biologische kweker haal?


Stadstuin Utrecht vol kleurijke planten

Herkomst van de planten

De planten die in een tuincentrum worden verkocht, worden op grote schaal ingekocht bij leveranciers die vaak niet in Nederland zitten. De planten leggen daardoor een lange, milieuvervuilende reis af voor ze überhaupt bij jouw tuincentrum aankomen.


De planten bij een biologische kwekerij zoals Van Houtum of de Hessenhof worden ter plekke gekweekt, gescheurd, gezaaid en gestekt. Ze hoeven daar voor geen enkele meter af te leggen en dat scheelt een hoop CO2.


Kwekerij de Hessenhof in Ede

Biologische planten of traditioneel gekweekt?

Gelukkig is biologische beplanting ook steeds meer verkrijgbaar bij tuincentra, maar vaak nog beperkt tot de kruiden en eetbare planten. Het overgrote deel van de planten die je bij een tuincentrum kunt kopen, zijn traditioneel gekweekt. Dat houdt in dat ze met gif bespoten zijn en ze dankzij kunstmest snel groeien in warme kassen.


Biologische kwekers kweken al hun planten geheel biologisch. Geen schadelijke gifstoffen waar insecten van sterven. Geen grote kassen die bergen aan stroom kosten om te verwarmen. Natuurlijke planten die langer de tijd krijgen om te groeien. Hierdoor zijn ze sterker, beter bestand tegen ziektes en beter voor het milieu.


Passie van de medewerkers

Naast de kweekmethode en herkomst is voor mij passie een belangrijke reden waarom ik mijn planten bij de biologische kweker koop. Bij de planten en andere producten in het tuincentrum heb ik nooit het gevoel dat ik iets bijzonders of iets echt moois koop. Er staan vaak tientallen, soms wel honderden van op display. Het voelt als dozen schuiven en omzet draaien. Het enthousiasme bij de medewerkers is vaak ook ver te zoeken.


Kwekerij van Houtum in Doorn

Bij een biologische kwekerij zie je unieke planten en passie voor het vak. De medewerkers delen graag hun kennis en ervaringen met de klanten en willen je oprecht helpen om jouw tuin nog wat mooier te maken. Je merkt echt het verschil tussen een tuincentrum en de biologische kweker.


Tips voor je bezoek aan een biologische kwekerij

Heb ik je overtuigd van het belang om je tuinplanten direct bij een biologische kweker te kopen? Bereid je bezoek dan wel even voor! Het is namelijk wel echt een andere omgeving en ervaring dan bij een tuincentrum. Zo staan de planten niet op alfabetische volgorde, maar vaak per soort (schaduw, kruiden, hoogte) bij elkaar. Het belangrijkste verschil is wel dat de planten vaak nog klein zijn en er weinig van bloeit. Dit komt omdat de planten niet in de bloei en groei worden getrokken in warme kassen. Ze bloeien en groeien dus echt op hun eigen tempo en tijd.


Enkele tips voor je biologische kwekerij bezoek:

  • Zoek vooraf een catalogus op. De meeste kwekers hebben die online staan.

  • Bedenk voor welk stukje van je tuin je planten wilt kopen en maak daar vast een wensenlijstje voor. Inclusief alternatieven voor als die ene plant net is uitverkocht.

  • Neem een kratje of (fruit)doosje mee om de planten in te vervoeren.

  • Heb je veel planten nodig? Neem dan een notitieboekje met potlood mee. Zo kun je alle informatie per plant goed noteren.

  • Ga vroeg op de dag. Dan is het wat koeler en vaak ook nog wat rustiger.

  • Kom je er niet uit? Vaak dan het personeel gerust om advies. Ze delen graag hun kennis.


Gezinstuin in Nieuwegein vol biologische plantenComentários


bottom of page