top of page

De eetbare tuin: zie je eten groeien!

Van zelfgekweekt eten geniet je meer, het scheelt geld en je bespaart verpakkingsmateriaal. De huidige siertuin vindt zijn oorsprong in de nutstuin. Een tuin die niet ter decoratie wordt gebruikt, maar fungeert als moes-, kruiden- of medicinale tuin. Deze werd vaak onderhouden door adelijke families of kerkelijke instantie in een ommuurde omgeving. Tegenwoordig zijn de meeste privétuinen voornamelijk gevuld met decoratieve planten. Ze vormen een plek om te ontspannen. Zonde eigenlijk, want ontspanning en nut kunnen heel goed samengaan. Ik pleit er dan ook voor om een beetje nut terug te brengen in decoratieve tuinen. Ik help je graag op weg naar je volgende maaltijd.

Van zelfgekweekt eten geniet je meer, het scheelt geld en je bespaart verpakkingsmateriaal.

Kruidige explosie

Verse kruiden zorgen voor een explosie aan geur en smaak in je ovenschotel of pastagerecht. Maar niet alleen je eten fleurt op van verse kruiden, ze geven ook je tuin een extra dimensie. De geur die van de kruiden afkomt als je er met je hand of been doorheen aait, is heerlijk. Plant vooral tijm, rozemarijn en munt in je borders. Ze geven een zalige geur af en vlinders, bijen en andere insecten zullen je dankbaar zijn.

Verse kruiden zorgen voor een explosie aan geur en smaak in je ovenschotel of pastagerecht. Maar niet alleen je eten fleurt op van verse kruiden, ze geven ook je tuin een extra dimensie.

In potten en pannen

Veel groentes zijn eenjarig en sterven af als de vruchten volgroeid zijn. Je buik is dan wel gevuld, de kale plekken in je tuin zijn minder fijn. Dat voorkom je door de groenteplanten in mooie potten en bakken te laten groeien. Ze hebben dan ook minder last van de concurrentiekracht van andere (vaste) planten en je kunt er extra goed bij om je lekkers te oogsten. Zo kun je gemakkelijk sla, tomaten, wortelen en aardappelen verbouwen. En in het najaar heb je gelijk een mooie ruimte om te vullen met bloembollen zoals blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen, waar je in het voorjaar weer van kunt genieten.

Veel groentes zijn eenjarig en sterven af als de vruchten volgroeid zijn. Je buik is dan wel gevuld, de kale plekken in je tuin zijn minder fijn. Dat voorkom je door de groenteplanten in mooie potten en bakken te laten groeien.

Laat het hangen

Gebrek aan ruimte in je borders? Vele fruitplanten kunnen ideaal opgebonden worden tegen de schutting of hangen over een pergola. Dan zorgen ze tegelijkertijd voor een beetje schaduw op je terras. Hangend kun jij ook gemakkelijk al het lekkers oogsten, bijvoorbeeld van de druif. Sommige mensen gaan echter nog een stapje verder. Jess van Roots and Refuge Farm creëerde een prachtige berceau (loofgang) in haar moestuin. In deze video legt ze uit hoe jij er een kunt maken. Dit ziet er toch fantastisch uit!


Kom je er toch zelf niet uit? Ik help je graag met een uniek beplantingsadvies.

Comments


bottom of page