top of page

Duurzame verharding voor in de tuin

Een tuin met alleen maar planten is niet handig. Je wil immers ook door je tuin lopen en er in zitten. Hoe kun je anders van al dat moois genieten? Verharding is dus zeker nodig in een tuin, maar de opvatting dat tegels niet duurzaam of milieuvriendelijk zijn, is gelukkig wel achterhaald. Hier enkele duurzame opties voor verharding in je tuin.


Dolomiet

Dolomiet is een halfverharding. Dat betekent dat regenwater er nog steeds goed doorheen kan sijpelen, maar het wel een stabiele ondergrond is om op te lopen.Dolomiet wordt gewonnen in de groeve bij Namen, België. Heel lokaal, dus beter voor het milieu dan bijvoorbeeld tegels uit Spanje of Portugal.


Bij de aanleg lijkt dolomiet veel op grind. De kleine korrels zijn daardoor gemakkelijk te leggen en je kunt er mooie organische vormen mee creëren. Door het af te trillen vormt het dolomiet een harde en stabiele ondergrond.


X1 van Tile Systems

De keramische X1 tegels van Tile Systems hebben het uiterlijk van beton en zijn in diverse kleuren te verkrijgen. Het unieke aan deze tegels is het ingebouwde drainagesysteem waardoor regenwater gemakkelijk kan wegvloeien in de bodem en er dus geen plassen op de tegels blijven liggen.

De tegels zijn gemakkelijk te leggen dankzij de plugverbindingen. Alle gebruikte materialen in de X1 tegel zijn compleet recyclebaar.


Studio Wae

Een Utrechtse ontwerpstudio die voor zowel binnen als buiten toffe tegels aanbiedt. De vorm is geïnspireerd op de vormen van M.C. Escher. Maar buiten de toffe vorm is het mooie van deze tegels dat ze 76% circulair zijn. Materialen die vrijkomen bij Urban Mining of Reststoffen uit slooppanden en oude bestrating zijn verwerkt tot grondstoffen voor deze tegels. Super cool.Houtsnippers

Minder geschikt voor een terras, maar uitermate goed voor paden zijn houtsnippers. Het fijne aan houtsnippers is dat ze op den duur vergaan tot voeding voor je planten. Dat is gelijk ook weer het nadeel, want je moet ze eens in de zoveel jaar weer aanvullen.

Wil je extra milieuvriendelijk aan de slag? Let er dan bij de aanschaf op dat je houtsnippers van lokaal gekapte bomen komen.


Meer duurzaam tuinadvies nodig? Ik kom graag langs voor persoonlijk advies op locatie.


Comments


bottom of page