top of page

Essentieel tuingereedschap: wat heb je echt nodig?

Om je tuin te kunnen onderhouden, heb je gereedschap nodig. Tegenwoordig lijkt er wel voor elk klusje een speciale tool te bestaan. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Ik zette mijn musthaves op een rijtje. Dit zijn echt mijn favorieten. Niemand heeft me ervoor betaald!


Snoeischaar

Een snoeischaar is nodig om kleine takken van struiken, bomen en de stengels van vaste planten te snoeien. Zelf heb ik een Felco-snoeischaar die ik jaren geleden van mijn moeder kreeg. Het is een superfijne snoeischaar waar ik al jaren mee doe en die nog heel veel jaren mee gaat.


Takkenschaar

Voor als de takken te dik worden voor de snoeischaar is een takkenschaar heel handig. Denk bijvoorbeeld aan de takken van je Buddleja of Sering. Ik kocht zelf een aantal jaren geleden de takkenschaar van Gardena. Een prima merk met kwalitatief goede materialen. Hij knipt fijn en strak.

Heb je hoge bomen dan is een telescopische takkenschaar wellicht handig. Bijvoorbeeld die van Gardebruk. Voordeel daarbij is dat je meerdere opzetstukken kunt gebruiken.


Voegenkrabber

Onkruid tussen de tegels, een grote ergernis van de meeste tuinfanaten. Wil je het weghalen dan is een voegenkrabber erg handig. Die snijdt elk stukje onkruid zonder pardon af zodat je het weg kunt gooien.


Spade of handschepje

Voor het planten, verplanten of scheuren is een spade nodig. Je kunt er fijne plantgaten mee maken en stukken van te groot geworden planten uitsteken. Mocht je een hele kleine tuin hebben waar je alleen met vaste planten werkt dan is een handschepje wellicht voldoende.Heggenschaar

Heb je een heg of groenblijvende struik die je mooi (in een vorm) wil snoeien dan is een heggenschaar nodig. Koop geen elektrische, want die creëert vaak lelijke snedes die voor schimmel of rotting kunnen zorgen. Met de hand is het net zo gemakkelijk en heb je echt het mooiste resultaat.


Zelf heb ik in mijn huidige tuin geen heggenschaar nodig. Maar als ik er ooit een moet kopen dan wordt het er een van Okatsune. De kwaliteit van hun gereedschappen ligt erg hoog, dus je krijgt veel waar voor je geld.


Trekzaag

Een trekzaag is een zaag met een lichte ronding erin. Ideaal voor de echt dikke takken waar zelfs de takkenschaar niet doorheen komt. Voor die ene keer per jaar dat ik hem nodig heb voor mijn tuin leen ik hem van mijn moeder. Maar ooit wil ik zelf de trekzaag van Felco kopen.


Voor het beste opberggemak kies je voor een inklapbare trekzaag. Dan weet je zeker dat je niet per ongeluk tegen de scherpe tanden van de zaag aankomt.


Slijper

Om al je gereedschap scherp te houden, is een slijper noodzakelijk. Een diamantslijper is de beste die je kunt kopen. Diamant is namelijk het hardste materiaal dat er bestaat en zal dus elk tuingereedschap weer gemakkelijk scherp maken. Hoe fijner de slijper, hoe scherper je gereedschap.


Zelf heb ik de diamantslijper van het merk DICK gekocht via tuinheren.nl. Superfijn, omdat het een dunne vijl is en dus in bijna elke hoek kan komen. Met voorzichtige draaibewegingen maak ik mijn gereedschappen (en keukenscharen) weer vlijmscherp.Gieter of tuinslang

Natuurlijk van essentieel belang: een gereedschap om je tuin te bewateren. Heb je een wateraansluiting buiten en geen regenton? Koop dan een tuinslang met broeskop. Dan heb je geen harde straal, maar een fijne verneveling. Alsof je planten onder de douche staan.

Geen waterpunt buiten of nog beter: een regenton in je tuin? Dan is een gieter handig om je tuin en je potten van water te voorzien. Je kunt voor een standaard plastic exemplaar kiezen, maar een tweedehands gieter van metaal is natuurlijk beter voor het milieu. Kies er wel een van zo’n 10 liter anders moet je wel heel veel heen en weer lopen.

Comments


bottom of page