top of page

Hommels van levensbelang voor je tuin

Hommels zijn van levensbelang voor ons voedsel. Zonder hen zouden wij geen eten hebben. En dan heb ik het niet over een omeletje of varkenshaasje, maar over de bestuiving van de gewassen door onder meer hommels. Benieuwd hoe je de hommel in je tuin kunt helpen? Lees dan vooral even door.

Hommels en bijen; een grote familie

Dat het slecht gaat met de bijen weten veel mensen. Maar weet jij dat de hommel familie van de bij is? In het Engels is die link sneller duidelijk, daar heet die bumblebee. Toch wordt de hommel vaak vergeten in gesprekken over de bijensterfte en hun belang voor o.a. de landbouw. Ik vond het dus tijd om wat extra aandacht aan de hommel te besteden.

Hommels en bijen zijn van cruciaal belang voor onze voedselindustrie. Zonder hen geen appels.

Hommels helpen bloemen en planten

Er wordt geschat dat ongeveer 60 tot 70% van ons eten afhankelijk is van de bevruchting van hommels en bijen. Door bloemen te bevruchten, ontstaan er vruchten zoals de appel, olijf, amandel en avocado. De hommel speelt daar dus een essentiële rol bij. Maar niet alleen bij de landbouw zijn hommels van belang, ook op je eigen balkon en in je tuin zijn ze onmisbaar. Terwijl zij zoeken naar lekkere nectar nemen ze het stuifmeel mee van bloem naar bloem. Dit leidt uiteindelijk tot een bevruchte bloem die zaad zal gaan vormen. Heb je wel eens opgelet als een hommel in een papaverbloem gaat? Dit gebrom klinkt mij als muziek in de oren.


Hommels brengen stuifmeel over van plant naar plant en zorgen zo voor het ontwikkelen van zaad zodat de plant zich kan uitzaaien.

Het gaat niet goed met de hommel

Het feit is dat er van de in Nederland aanwezige 27 soorten hommels al meerdere zijn uitgestorven in de afgelopen jaren. De rest gaat helaas ook in rap tempo achteruit. Een van de oorzaken is een tekort aan hommelvriendelijke planten. Of je nu wel of niet fan bent van de hommel, zij zijn van groot belang voor ons en kunnen jouw hulp zeker gebruiken.

Tips voor een hommelvriendelijke tuin

Wat kun jij voor de hommel doen in je eigen tuin of op je balkon? Zorg voor een variatie aan planten die je tuin het gehele jaar vullen met nectarrijke bloemen. Denk aan salvia, lavendel, papaver, zinnia, anemoon en tijm. Hommels houden vooral van lila, blauwe en paarse bloemen.

Hommels en wilde bijen zoeken in de winter warme plekken op in de natuur. Creëer rommelhoekjes en laat dode takken liggen.

Verder: laat in de herfst de dode bladeren liggen en knip de stengels van vaste planten niet helemaal terug. Hommelkoninginnen kruipen in de winter graag weg in de holle stengels. Of zet een bloempot ondersteboven tussen de planten. Leg op de boden wat oude bladeren die zij als nest kunnen gebruiken. Dek wel het gat aan de bovenkant af (anders komt de regen erin) en maak een kleine ingang aan de onderkant (afgeschermd van eventuele inwatering).


Welke hommelvriendelijke acties heb jij al ondernomen?

Comments


bottom of page