top of page

Insecten in je tuin: de oorworm

Je hebt ze vast wel eens in je tuin voorbij zien komen. Snel wegschietend als je een potje oppakt of een gieter verplaatst. Oorwormen komen in iedere tuin voor, maar waarom eigenlijk? Wat is het nut van de oorworm en waarom heet het insect eigenlijk zo? Ik onderzocht het voor je.



De naam: oorworm

Gekke naam eigenlijk: oorworm. Blijkbaar hebben de diertjes deze gekregen omdat men vroeger dacht dat de oorworm doofheid bij mensen kon genezen. De diertjes werden dan gedroogd, tot poeder vermalen en als medicijn gebruikt. Tegenwoordig worden ze hiervoor niet meer gebruikt, maar denken veel mensen nog wel dat oorwormen graag in je oor kruipen. Ik kan je geruststellen: dat doen ze niet!.

De wetenschappelijke naam is overigens Dermaptera en in tegenstelling tot wat de Nederlandse naam doet vermoeden, is het insect geen worm, maar een gevleugeld insect. Sommige oorwormen kunnen dankzij hun kleine vleugels daadwerkelijk vliegen. De tangen aan de achterkant van het lichaam worden door vooral de mannetjes gebruikt als verdedigingswapen.


Nut van de oorworm

Nu je weet dat je niet meer bang hoeft te zijn voor de oorworm ben je vast benieuwd naar het nut van dit bijzondere diertje. De oorworm is heel handig voor in je tuin, want hij eet rottend organisch materiaal en kleine insecten zoals bladluis op. Het is dus letterlijk een opruimer in je tuin.



De meeste oorwormen houden zich overdag schuil onder potten, bladeren of in kleine spleetjes. ‘s Nachts komen ze tevoorschijn en gaan ze op zoek naar eten. Ze gedijen het beste als het rond de 26 tot 33 graden is en op plekken waar het lekker vochtig is.


Help de oorworm

Heb jij in je tuin vaak last van insecten zoals bladluis? Zet dan de oorworm eens in als natuurlijk bestrijdingsmiddel. Hoe je dit doet? Heel simpel: zorg voor voldoende beschutte plekjes in de buurt van de geplaagde plant. Hier kunnen de oorwormen overdag uitrusten en ‘s avonds wandelen ze zo naar hun avondmaaltje.


In mijn eigen tuin zat er vaak bladluis op mijn klimroos. Dus plaatste ik daar oorwormhuisjes: een klein terracotta potje gevuld met stro die ik ondersteboven op een stokje hing.

En ja hoor, de bladluis was binnen no-time verdwenen. Grijp dus niet zomaar naar bestrijdingsmiddelen als je last hebt van bijvoorbeeld bladluizen, maar maak een verstopplek voor de oorwurm in de buurt van je plant. Zo laat je de natuur zijn werk doen en het staat ook nog eens heel gezellig.



Comments


bottom of page