top of page

Insecten in je tuin: spinnen

Jarenlang had ik het niet zo op spinnen. In de tuin vond ik ze niet zo erg, maar ik twijfelde er nooit over om hun web te vernielen als het mij in de weg hing. In huis liet ik mijn vriend altijd opdraven om ze te vangen. Dan keek ik van een afstandje toe, het liefste vanaf een stoel of de bank. Naarmate ik ouder wordt, neemt mijn angst af en ben ik mij gaan verdiepen in het nut en de oorsprong van de spin. In mijn tuin doe ik nu mijn best om de spinnen met hun web met rust te laten. Binnen vang ik ze inmiddels zelf en dan laat ik ze buiten weer los. Daar kunnen ze veel meer eten dan in mijn huis.


Soorten spinnen

Wist je dat er over de hele wereld verspreid zo’n 45.000 verschillende soorten spinnen zijn? In ons kleine kikkerlandje komen er slechts 700 soorten spinnen voor. Van alle soorten die van nature voorkomen in Nederland is er geen giftig genoeg om ons mensen iets aan te doen (tenzij je er allergisch voor bent natuurlijk). Volgens het Guinness Book of Records is de Australische tunnelwebspin de meest giftige spin ter wereld. Deze spin komt van nature voor in Sydney, Australië en maakt een tunnelvormig web tot wel 60 cm diep.


Het fysiek van de spin

Spinnen behoren tot de geleedpotigen net als o.a. vlinders en vliegen. Dat betekent dat ze een koudbloedig, ongewerveld dier zijn met een uitwendig skelet en meerdere poten. De spin zelf produceert dus geen lichaamswarmte en is afhankelijk van externe factoren voor zijn warmte. De meeste spinnen overleven de winter dan ook niet. Zij leggen voor de winter eitjes die ze in hun web of bladeren van planten wikkelen. De eitjes kunnen wel tegen de kou en de nieuwe spinnen komen dan in het voorjaar tevoorschijn.Het nut van spinnen in je tuin

Spinnen zijn roofdieren. Dankzij hun indrukwekkende web kunnen ze andere insecten vangen en opeten. Ze gebruiken gif om hun maaltijd te verlammen en wikkelen ze daarna in een web om ze later te kunnen opeten. Elke spin eet zo’n 10% van zijn lichaamsgewicht aan insecten per dag. En elke mug of vlieg die de spin opeet, is een irritatiebron minder voor ons als mensen. Ze zorgen er dus voor dat insecten als muggen en vliegen niet te veel groeien in aantal. Op hun beurt vormen spinnen een voedselbron voor vogels, padden, muizen en kikkers. Spinnen dragen hun steentje bij in de balans van het ecosysteem.Comments


bottom of page