Azië trekt mij keer op keer. Misschien komt het doordat mijn oma er werd geboren. Of het is omdat het qua natuur en cultuur zoveel anders is dan wat wij hier in Nederland kennen. Hoe dan ook, na Indonesië, China, Singapore en Maleisië stond Japan een paar jaar geleden op mijn vakantieverlanglijstje. In Japan bezocht ik uiteraard vele Japanse tuinen en parken. Graag deel ik enkele lessen met je die ik uit die prachtige landschappen meenam.
Japanse tuinen zijn groots in het mini
In Japan hebben mensen veel respect voor de natuur. De natuur is volgens Japanners de verblijfplaats van de goden. Diezelfde natuur wordt dan ook vaak in miniatuur nagebouwd in de Japanse tuin. Daarbij kan niet alles letterlijk zoals in de natuur gecreëerd worden, dus er komt ook veel symboliek bij kijken. Zo worden kiezelstenen vaak gebruikt als water. Rotsen vormen de fundering en stellen de grote bergen voor. Bomen worden vaak kleiner gehouden door hen regelmatig te snoeien en in de gewenste vorm te leiden, denk aan bonsai bomen. Zo zorgen Japanners ervoor dat alle natuurlijke elementen in balans en in het klein in hun tuin terug komen.
Dat wat je niet ziet
Doorkijkjes, slingerende paadjes en grote planten voor kleine planten. In de Japanse tuin wordt gespeeld met diepte. Of de tuin nu klein of groot is. Door de gehele afmeting niet in een keer te tonen, krijg je het gevoel dat de tuin groter is dan deze in werkelijkheid is. Ik zal een aantal voorbeelden geven. Een solitaire struik blokkeert het zicht op de lagere planten erachter. Een pad slingert om heggen en bomen. Een gat in de heg zorgt weer voor een bijzonder doorkijkje. Kortom, verberg, slinger, en plaats grotere planten voor de kleinere zodat je gedwongen wordt om om hoekjes te kijken.
Groen vs bloem
In het voorjaar staat heel Japan in het teken van de kersenbloesem. Het symboliseert het begin van de lente en Japanners zoeken massaal de parken en tuinen op om onder bloeiende bomen door te lopen.
Bijzonder, want de rest van het jaar valt de focus in een Japanse tuin juist niet op bloemen. Uiteraard hebben ze wel bloeiende planten in hun tuinen, maar bij het aanleggen en onderhouden wordt er vooral naar de kleuren en structuren van het blad gekeken.
Planten bloeien immers maar een korte periode van het jaar. De rest van de tijd genieten Japanners van de 50 tinten groen, rood en geel. Mos, acer, hosta en siergras vormen dan ook vaak de basis in een Japanse tuin.
Kan ik jou helpen met een Japanse elementen in je Nederlandse tuin? Neem contact op.
Commenti