top of page

Mijn favoriete biologische kwekers

Steeds meer mensen zijn bereid om biologische planten te kopen, iets waar ik heel blij van word. Vaak krijg ik de vraag waar ze die planten dan kunnen kopen, want de tuincentra gaan nog nauwelijks mee in deze omzwaai naar het milieuvriendelijk kweken van planten. Tijd dus voor een lijstje van mijn favoriete biologische kwekers in Nederland.


De Hessenhof

Vorig jaar bestond deze prachtige kwekerij alweer 40 jaar. Door de jaren heen hebben ze veel kennis opgedaan over het biologisch kweken van planten. Het is dan ook een van mijn go-to adressen voor vaste planten en als ik advies nodig heb over planten en verzorging.


Maar ook als je geen planten wilt kopen, is een bezoekje aan De Hessenhof zeker aan te raden. Hun moederbedden geven een geweldig mooi inzicht hoe planten groeien in verschillende jaargetijden en hoe ze bloeien en te combineren zijn.Naast de plantenverkoop organiseren ze bij De Hessenhof soms ook lezingen en cursussen. Hiervoor houd je het beste hun agenda goed in de gaten, want kaarten voor hun activiteiten zijn altijd snel uitverkocht.

Ben je op zoek naar unieke vaste planten die met liefde en aandacht zijn gekweekt? Ga dan zeker naar De Hessenhof.

De Warande / Sterke Bollen

Ik ben tot mijn spijt nog altijd niet op locatie geweest bij De Warande. Wel bestel ik hier bloembollen voor mijzelf en mijn klanten. Een groot assortiment aan biologische bloembollen en stinzenplanten. Naast de bloembollen verkopen ze gereedschappen, bodemverbeteringsmateriaal en boeken over het gebruik van bloembollen in je tuin.

In alles wat zij doen, zie je de liefde voor bloembollen terug.. Echt een club die met passie werkt om de natuur mooier te maken en mensen blij te maken.

Zodra het weer kan, ga ik hier zeker langs. Tot die tijd geniet ik van hun uitgebreide webshop.


Van Houtum

Voor mij lekker in de buurt. Soms wil je gewoon niet het hele land doorrijden op zoek naar fijne biologische vaste planten. Van Houtum is een familiebedrijf dat met passie en aandacht hun planten geheel biologisch kweekt. Vanuit hun moederbedden scheuren, zaaien en stekken ze hun assortiment dat ze van maart t/m oktober verkopen aan het publiek.

Advies nodig? Er is altijd wel iemand in de buurt om je te helpen. Maar zelf struinen mag natuurlijk ook altijd. Zij zijn overigens ook een verkooppunt voor de rozen van kwekerij De Bierkreek (verderop meer). Naast vaste planten kun je bij Van Houtum terecht voor alle producten van Bio-Kultura. Kortom…. Van Houtum is zeker een bezoekje waard.


Cruythoek

De medewerkers van Cruythoek hebben een droom: meer biodiversiteit creëren voor plant, dier en mens door bloemrijke gebieden te ontwikkelen. Dit doen zij met een ruim assortiment aan inheemse bloemenmixen die ze zowel aan particulieren als bedrijven verkopen.

Ze hebben een eigen zadenkwekerij, maar geven ook advies en cursussen om mensen te onderwijzen in het belang van inheemse planten en wilde bloemenweides. Een bedrijf naar mijn hart! Zelf gebruik ik nog niet heel veel van hun zadenmixen, maar ik hoop dat ik meer klanten kan inspireren om een stukje tuin te laten verwilderen.

Eén dag per jaar heeft de Cruythoek een open dag waarop je de kwekerij (onder begeleiding) kunt bezoeken. Tot die tijd kun je op hun website terecht voor een verscheidenheid aan informatie en producten.

Vlinder op een Aster

Bastin

Eén van de meest diverse kwekerijen die ik ken. Van grassen tot moestuinplanten en van vaste planten tot rozen. Eigenlijk verkopen ze bij Bastin bijna alle soorten planten. Hun specialisme is winterharde mediterrane planten en lavendel.

Voor mij als Utrechter is deze kwekerij in Limburg niet echt om de hoek. Ik heb hem dan ook nog niet live bezocht, maar hij staat zeker op de planning voor dit jaar. Tot die tijd maak ik graag gebruik van de webshop.

Helleborus

Naast de standaard verkoop organiseren ze ook speciale dagen zoals de Helleborusdagen in februari en de pompoenparade in september. Het loont dus altijd om even hun agenda te checken voor een leuke activiteit.

Wellicht overbodig om te vermelden, maar ook bij Bastin kweken ze al hun planten volledig biologisch en zelfs in turfvrije potgrond!

De Bierkeek

Een biologische kwekerij die zich alleen focust op rozen. Struiken, klimmers en op stam. Met doorn of zonder, geurend, niet geurend, dubbel, enkel… je vindt ze allemaal bij de Bierkeek. En dan ook nog eens allemaal met aandacht en geheel biologisch.


De Bierkeek verkopen hun rozen direct vanuit de grond in Zeeland. Naast rozen verkopen ze ook rozenmest en insectenhotels om je tuin gelijk nog ecologischer te maken.

Geen tijd om de kwekerij in Zeeland op te zoeken? Bestellen kan ook via de webshop of bij een van hun verkooppunten. Je vindt alle informatie op hun eigen website.

Roos

Comments


bottom of page