top of page

Mulchen: hoe doe je dat?

Het woord duikt (gelukkig) steeds vaker op: mulchen. Maar wat is het precies? Wat is het nut ervan en hoe doe je het? Ik leg het je uit en neem je stap voor stap mee in de uitvoering ervan.



Wat is mulchen?

Mulchen is letterlijk het bedekken van de kale aarde rond planten, struiken en bomen met een laagje organisch materiaal. De toepassing van de hedendaagse mulch-techniek stamt vermoedelijk uit de 17e en 18e eeuw. In de moestuin werden vanaf die tijd houtsnippers of stro gebruikt om onder planten te leggen. Hierdoor hebben vruchten zoals aardbeien een zacht en droog bed om in te groeien en worden ze minder snel opgegeten door slakken.

Door de jaren heen ontdekte men dat het toevoegen van organisch materiaal (zoals stro en houtsnippers) voor een betere bodem zorgt. Zo ontstond het concept mulchen.


Wat is het nut van mulchen?

Met mulchen voeg je dus organisch materiaal toe aan de bodem. Het zorgt voor extra voeding voor de planten, maar ook het leven in de bodem zelf wordt er vrolijk van. Wormen, schimmels en insecten breken het organische materiaal langzaam af en geven het in de vorm van poep (mest) weer terug aan de bodem. Tijdens dit proces woelen ze de bodem ook nog eens om waardoor deze luchtiger wordt. Water en wortels kunnen hierdoor gemakkelijker hun weg door de aarde vinden. Mulchen is dus de ultieme manier om de bodemstructuur te verbeteren.



Het bijkomende voordeel van mulchen is dat het de bodem beschermt tegen kou, uitdroging en onkruid. Door in het najaar een laag organisch materiaal over je tuin uit te strooien, sluit je de warmte in de bodem in en kan de kou minder snel doordringen. Onkruid heeft moeite om door de dikke laag heen te dringen en door het verbeteren van de bodemstructuur kan regenwater sneller wegvloeien terwijl planten gemakkelijker toegang hebben tot het grondwater bij aanhoudende droogte. Win-win dus!

Hoe kun je mulchen?

Mulchen klinkt wellicht heel chic, maar is in essentie heel makkelijk uit te voeren. Je hoeft er geen dure producten voor aan te schaffen of ingewikkelde gereedschappen voor te gebruiken.


Het enige wat je hoeft te doen, is een laag van ongeveer 4 cm organisch materiaal in je borders (rondom de planten) uit te strooien. Dat kan met de hand of met een schep als je dat fijner vindt.



Welk materiaal, of welke combinatie van materialen je precies gebruikt, is geheel aan jou. Begin altijd met wat je al hebt, bijvoorbeeld de bladeren van de naastgelegen bomen en struiken die op je terras zijn gevallen. Veeg die op en strooi ze in je borders. Niet voldoende? Voeg er compost, cacaodoppen, stro, vers geknipt gras, hooi of tuinafval (zoals afgeknipte stengels en bladeren) aan toe.


Mulchen doe je in het najaar voordat de kou inzet. Kies een zonnige dag uit, zodat je de warmte gelijk goed insluit in je bodem.


Extra tips voor het mulchen

Let op dat je geen wortels van ongewenste planten in je compost en tuinafval hebt om te voorkomen dat die zich gaan settelen in je tuin. Onkruid en zaad kun je dus ook beter verwijden in je mulch-materiaal.


Soms kan de mulch-laag wit uitslaan. Dat is niet erg! Dat is een teken dat de laag wordt verteerd door schimmels en bacteriën. Lekker laten gaan dus.


Is er in het voorjaar nog wat over van de mulchlaag? Je kunt het laten liggen of voorzichtig door je bodem heen verwerken.

bottom of page