top of page

Natuurlijke filmtips

De feestdagen komen eraan. Het ideale moment om lekker onder een plaidje op de bank te ploffen en een film te kijken. Hier enkele van mijn favoriete natuurgerelateerde films. Van documentaires tot fictie om bij weg te zwijmelen. Voor ieder wel wat wils.

Kiss the ground

Kiss the ground is een inspirerende documentaire die op een informatieve manier laat zien wat het belang van een goede bodem is. En uiteraard ook hoe je die ontwikkelt. Een goede bodem is niet alleen van belang voor kwekers en boeren, maar juist ook in je eigen tuin. Het is de basis voor al het leven in en rond je tuin. Door de bodem goed te behandelen, zullen je planten beter groeien en meer dieren zullen je tuin ontdekken.

Dat een goede bodem ook een deel van de klimaatproblemen kan verhelpen, is wat mij betreft een absolute win-win situatie. Samen kunnen we dus de wereld vergroenen en weer tot rust brengen. Ook ik focus weer iets meer op de bodem in mijn eigen tuin, sinds het zien van deze docu. Die adviezen geef ik uiteraard ook door aan mijn klanten.


A life on our planet

A Life on Our Planet is de ‘Witness statement’ van David Attenborough. Waar de andere documentaires altijd draaien om de pracht van de natuur, heeft Attenborough hier een duidelijke boodschap: het gaat slecht met de planeet. De gevolgen van klimaatverandering zijn duidelijk zichtbaar gemaakt dankzij oude beelden. En dat het afnemen van de natuur niet alleen een probleem voor de dieren is, wordt ook duidelijk. Gelukkig is er volgens Attenborough nog steeds hoop. We kunnen het tij nog keren en de planeet redden. Benieuwd hoe jij kunt bijdrage aan het redden van de natuur? Check dan deze documentaire. Geniet van de mooie beelden, maar luister vooral ook naar de duidelijke boodschap van Sir David Attenborough.Where the crawdads sing

Een aantal jaren terug las ik het boek Where the crawdads sing geschreven door Delia Owens. Een prachtig verhaal dat bijna poëtisch is geschreven over een meisje (Kya) dat opgroeit in de moerasgebieden van North Carolina. Kya groeit geïsoleerd op zonder luxe, veel geld en deels ook zonder familie. Om te overleven is zij aangewezen op de natuur. Door de jaren heen vormt Kya een hele bijzondere band met de natuur om haar heen. De natuur geeft haar voeding, gezelschap, inzichten en bescherming. De natuur is haar gids in het leven.

Inmiddels is dit prachtige, dramatische verhaal (met een klein thriller randje) verfilmd. De hoofdrol wordt vertolkt door Daisy Jessica Edgar-Jones met bijrollen van Taylor John Smith, Sterling Macer Jr. en David Strathairn.


De film komt niet in de buurt van de sfeer en details die in het boek worden neergezet door Delia Owens. Maar door het ingetogen acteerwerk en de gelaagdheid ervan worden de gemiste details snel vergeven. De grootsheid en pracht van de natuur zit in bijna elke scene. Je gaat bijna zelf verlangen naar een klein hutje midden in een moeras, omringd door duizenden dieren, insecten en planten.


The biggest little farm

The biggest little farm is een film uit 2018 over Chester en Mollie die samen een verwaarloosde boerderij willen omtoveren tot een biodiverse hemel voor nat