Veel mensen denken dat planten alleen kunnen groeien als ze veel zon krijgen. Het tegenovergestelde is echter waar, want direct zonlicht is juist voor veel planten schadelijk. De zon verbrandt het blad en droogt de bodem sneller uit. Een gebrek aan direct zonlicht betekent dus zeker niet dat je geen interessante borders kunt creëren. Ter inspiratie enkele van mijn favoriete schaduwplanten voor in de tuin.
Epimedium
Een verfijnde, niet snelgroeiende maar prachtige plant is de Epimedium. De Nederlandse naam voor Epimedium is al even verfijnd: elfenbloem. Een van mijn favorieten is de ‘Amber Queen’ met z’n okergele bloemen die op een delicaat steeltje net boven het blad uitsteken.
Het blad is wintergroen. Wel is het verstandig om het oude blad in het voorjaar te snoeien om ruimte te maken voor nieuw blad. Naast de ‘Amber Queen’ zijn er nog vele andere soorten en maten van de Epimedium.
Begonia
Als kamerplant is de begonia, na jaren bestempeld te zijn als ouderwets, inmiddels weer helemaal hip. Vooral het blad is interessant om naar te kijken en de plant is ook nog eens supergemakkelijk in onderhoud. Hetzelfde geldt voor de tuinvariant Begonia grandis subsp. Evansiana.
Het prachtige blad met rode onderkant gedijt makkelijk in een schaduwtuin. In het late voorjaar begint het blad zich gemakkelijk overal tussendoor te steken. Komt de plant ergens waar je hem niet wilt dan trek je deze eenvoudig weg.
Wintergroen is deze mooie plant niet, maar zeker wel een aanwinst voor je schaduwtuin.
Liriope muscari
Leliegras is het meest bekend in de blauwe variant, maar bestaat ook in een witte versie: muscari 'Monroe White’.
De Liriope vormt door de jaren heen een mooie ronde volle pol met blad dat het hele jaar door groen blijft. In het najaar verschijnen bloemen die men druifachtig noemt vanwege de kleine bolletjes.
Leliegras staat het liefst op een wat zure grond, dus niet te veel kalk geven!
Geum rivale
Deze voorjaarsbloeier is in vele kleuren te vinden. Van oranje tot wit, maar allemaal even schattig. Met een beetje geluk kun je tot ver in de zomer genieten van de leuke bloemen. Het blad geeft sowieso een mooie dekking in je schaduwborder.
Knikkend nagelkruid zoals we de Geum in Nederland noemen, is geen fan van droge voeten maar wel van schaduw.
Polygonatum multiflor
Wil je wat hogere planten aan je schaduwborder toevoegen? Overweeg dan vooral eens de gewone salomonszegel. De stengels kunnen zo’n 70 cm lang worden en zwiepen prachtig in de wind. Onder het licht opstaande blad hangen de witte bloemen liefelijk te bungelen.
Het is absoluut een sierlijke plant die geniet van een schaduwrijke border. Mooi in combinatie met bijvoorbeeld de Epimedium eronder.
Dit zijn een paar van mijn favoriete planten voor de schaduwtuin. Zit er iets voor jou bij? Of kan ik je helpen met het ontwerp of de beplanting van jouw schaduwtuin? Neem dan vrijblijvend contact met me op.
Comments