top of page

Voeding voor planten. Wat betekent NPK?

Als je in het tuincentrum op zoek gaat naar voeding voor je (kamer)planten dan zie je vaak de afkorting NPK op de verpakking staan. Vaak ook met een specifieke verhouding erbij zoals 7-2-7. Geen idee wat dat betekent? Je bent niet de enige. Toch is het handig om er meer over te weten, want het kan het verschil maken tussen een gezonde plant of een dode.


NPK in meststof

De afkorting NPK staat voor stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K). Dit zijn drie essentiële macronutriënten die elke plant nodig heeft om zich goed te ontwikkelen. De juiste combinatie zorgt voor mooi blad, veel bloemen en sterke wortels.


Grijp niet gelijk naar NPK meststof

Ziet jouw plant er ongezond uit? Groeit hij niet goed of bloeit hij nooit? Dan is het als eerste slim om te kijken naar de omstandigheden. Krijgt de plant wel het nodige (zon)licht en water dat hij nodig heeft? Staat hij niet te warm of juist te koud? Test hierbij ook gelijk de bodemkwaliteit voor je een meststof gaat toevoegen. Dit doe je om te voorkomen dat je iets toevoegt wat er al (te) veel inzit. Bij de Duurzame tuin kun je een uitgebreide bodemtestkit bestellen.

Welke verhouding NPK heb je nodig?

Zijn de omstandigheden ideaal voor je plant en groeit of bloeit hij toch niet goed? Dan is het tijd om aan extra meststof te denken. Welke voeding je moet gebruiken, hangt af van de gebreken die je plant toont.

  • Stikstof (N) zorgt voor gezond blad en stevige stengels.

  • Fosfaat (P) zorgt voor gezonde wortels bij jonge planten en bevordert de bloei.

  • Kalium (K) bevordert de fotosynthese en kan een gebrek aan (zon)licht iets compenseren. Het zorgt voor een goede verdeling van de voedingsstoffen door je hele plant.

Dus groeit jouw plant slecht of heeft hij een onnatuurlijk licht blad? Zorg dan voor een hoog percentage stikstof in je meststof. Voor meer bloei of gezonde vruchten voeg je meer fosfaat toe en in de winter is kalium handig om het gebrek aan (zon)licht wat te compenseren.


Voorkom zieke planten

Een plant heeft nooit dezelfde NPK-verhouding nodig. Het ligt aan de leeftijd van je plant, het seizoen en de standplaats. Ook wordt een plant niet altijd ziek door een gebrek aan macronutriënten te komen. Houd daarom regelmatig een plantinspectie. Gebreken kun je het snelst ontdekken door goed naar de bladeren te kijken. Worden ze lichter? Hebben ze een bruine rand of vallen ze sneller uit? Ga dan gelijk op onderzoek naar de oorzaak om te voorkomen dat je plant het niet meer overleefd.

Comments


bottom of page