top of page

Zes bomen voor een kleine stadstuin

Een boom in een kleine stadstuin? Kan prima hoor! Er zijn veel goede redenen om een boom in je tuin te plaatsen. Bomen zorgen voor beschutting in je tuin. Ze zetten CO2 om in zuurstof en geven de natuur hoogte en speelsheid. Wat mij betreft dus echt een onmisbaar element in iedere tuin, ook in een kleine stadstuin. Hieronder mijn favoriete bomen die ideaal zijn voor een kleine stadstuin.


Amelanchier lamarckii – krentenboompje

Ik ben al jaren fan van de Amelanchier lamarchii. Vanuit struikvorm groeit deze langzaam tot maximaal 9 meter hoog. In april bloeit het krentenboompje vaak in overdaad met kleine witte bloemen die daarna een als sneeuw naar beneden vallen en je tuin bedekken.



Echt lang bloeit de Amelanchier lamarchii niet. En ook al is de boom prachtig met al zijn bloemen, de reden waarom ik er fan van ben, is zijn herfstkleur. Kleurscharkeringen van oranje tot rood zorgen voor een mooie verschijning in je tuin. Zijn Nederlandse naam dankt het krentenboompje aan de kleine vruchten die er in het najaar aan groeien. Vogels zijn er dol op en zullen er dan ook massaal op af komen.


Extra informatie over de Amelanchier lamarchii:

  • Houdt van kalkgrond

  • Maakt fijne oppervlakkige wortels, dus houdt niet van bestrating direct om de kluit

  • Staat het liefst in de zon of halfschaduw

  • Kan na de bloei gesnoeid worden

Cotinus coggygria – pruikenboom

Hoog wordt de pruikenboom niet, maximaal zo’n 5 meter. Maar wat hij mist aan hoogte maakt hij goed met zijn mooie bloemtrossen. De trossen lijken heel groot, omdat de boom veel kleine takjes heeft met daaraan kleine bloemen.


Wil je voor een echt opvallende verschijning in je tuin gaan, kies dan voor de Cotinus coggygria 'Royal Purple'. Deze heeft diep donkerpaars blad en is dus een eyecatcher. De Cotinus coggygria ‘Royal Purple’ bloeit in juni/juli en is ook nog eens een drachtboom voor sommige bijensoorten.

Extra informatie over de Cotinus coggygria:

  • Kan tegen droogte

  • Houdt niet van bestrating direct om de kluit

  • Staat het liefst in de zon of halfschaduw

  • Snoeien is doorgaans niet nodig. Mocht je de Cotinus coggygria liever kleiner houden dan is snoeien in mei aan te raden

Acer griseum – papieresdoorn

Net als de Amelanchier lamarchii groeit de Acer griseum vanuit struikvorm langzaam op tot een kleine boom van maximaal 8 meter. In uitzonderlijke gevallen kan de boom iets groter worden, maar dat komt zelden voor.


De voornaamste reden waarom je de Acer griseum zou moeten kopen, is de stam. De stam is prachtig bruin gekleurd en schilfert (net als een berk) af, vandaar de naam papieresdoorn. De bloei die meestal in april/mei plaatsvindt, valt nauwelijks op.Vooral omdat deze samenvalt met de ontwikkeling van het blad wat op zichzelf al prachtig is om te zien. In de herfst ontstaan er prachtige herfstkleuren zoals je van andere Acers ook gewend bent.


Extra informatie over de Acer griseum:

  • Houdt van lichtzure grond

  • Maakt fijne oppervlakkige wortels, dus houdt niet van bestrating direct om de kluit

  • Staat het liefst in de halfschaduw

  • Snoeien is doorgaans niet nodig, maar dode takken kunnen eventueel in juli/augustus verwijderd worden

Cornus mas – gele kornoelje

De gele kornoelje is een winterbloeiende boom die van nature voorkomt in Nederland. Voor insecten is het uitermate belangrijk om ook inheemse planten zoals de Cornus mas in je tuin te plaatsen. Daar voeden zij zich mee en zo geef je hen een overlevingskans tussen alle geïmporteerde planten.



Buiten dat de Cornus mas een inheemse boom is, is deze ook zeker een mooi plaatje om te zien. Zonder te snoeien, wordt het gele kornoelje net zo breed als hoog (maximaal 6 meter). Door hem aan het begin van de zomer te snoeien, houd je hem jong en eventueel compact.


In de herfst komen er rode besachtige steenvruchten aan de Cornus mas die de vogels graag opeten. Bovendien is deze gele kornoelte ook nog eens een drachtplant voor sommige bijensoorten. Een win-win voor iedereen.

Extra informatie over de Cornus mas:

  • Houdt van kalkrijke grond

  • De wortelgroei is dicht en oppervlakkig, dus hij houdt niet van bestrating direct om de kluitStaat het liefst in de zon of halfschaduw

Hamamelis mollis – toverhazelaar

Eén van de vroegst bloeiende bomen is de Hamamelis mollis. En hij ruikt ook nog eens heerlijk! In mijn moeders tuin staat er eentje die ik altijd al vanaf verre ruik. Zalig! En mooi om te zien ook. Bijkomend voordeel is dat de toverhazelaar een drachtboom is voor sommige bijensoorten. Voor hen is de boom vaak een van de eerste voedselbronnen van het jaar.

Naast de geur en de aantrekkingskracht voor bijen zit de toegevoegde waarde van de Hamamelis mollis ook wel in de bijzondere bloemen. Naast de ovaalvormige roodbruine bloemblaadjes steken er ook gele sliertjes uit die een bijzonder aanzicht geven. Het is eigenlijk niet te omschrijven, je moet het zien.

Extra informatie over de Hamamelis mollis:

  • Houdt van lichtzure grond die niet te nat blijft

  • Maakt fijne oppervlakkige wortels, dus houdt niet van bestrating direct om de kluit

  • Staat het liefst in de zon of halfschaduw

  • Snoeien is doorgaans niet nodig maar dode takken kunnen eventueel in maart/april verwijderd worden.

Cercis canadensis – Amerikaanse judasboom

De Cercis canadensis is de ideale boom om solitair in je tuin te zetten. Met een maximale hoogte van zo’n 8 meter en een halfopen kroon vallen de roze, lichtgeurende bloemen in april/mei goed op.


De Cercis canadensis is een diepwortelende boom die niet snel je bestrating zal opdrukken. Desalniettemin houdt de Amerikaanse judasboom niet van bestrating direct om de kluit. Een beschutte plek midden in de border is dus de ideale locatie voor deze prachtige boom.


Extra informatie over de Cercis canadensis:

  • Houdt van kalkgrond

  • Houdt niet van bestrating direct om de kluit

  • Staat het liefst in de zon

  • Dode takken haal je het beste net voor de zomer weg

Let er, voordat je een nieuwe boom plant, wel op dat je je aan de wettelijke richtlijnen van jouw gemeente houdt. Meer inspiratie nodig? Ik help je graag met een tuinadvies op locatie.

bottom of page