top of page

Zes bomen voor een kleine stadstuin

Een boom in een kleine stadstuin? Kan prima hoor! Er zijn veel goede redenen om een boom in je tuin te plaatsen. Bomen zorgen voor beschutting in je tuin. Ze zetten CO2 om in zuurstof en geven de natuur hoogte en speelsheid. Wat mij betreft dus echt een onmisbaar element in iedere tuin, ook in een kleine stadstuin. Hieronder mijn favoriete bomen die ideaal zijn voor een kleine stadstuin.


Amelanchier lamarckii – krentenboompje

Ik ben al jaren fan van de Amelanchier lamarchii. Vanuit struikvorm groeit deze langzaam tot maximaal 9 meter hoog. In april bloeit het krentenboompje vaak in overdaad met kleine witte bloemen die daarna een als sneeuw naar beneden vallen en je tuin bedekken.Echt lang bloeit de Amelanchier lamarchii niet. En ook al is de boom prachtig met al zijn bloemen, de reden waarom ik er fan van ben, is zijn herfstkleur. Kleurscharkeringen van oranje tot rood zorgen voor een mooie verschijning in je tuin. Zijn Nederlandse naam dankt het krentenboompje aan de kleine vruchten die er in het najaar aan groeien. Vogels zijn er dol op en zullen er dan ook massaal op af komen.


Extra informatie over de Amelanchier lamarchii:

  • Houdt van kalkgrond

  • Maakt fijne oppervlakkige wortels, dus houdt niet van bestrating direct om de kluit

  • Staat het liefst in de zon of halfschaduw

  • Kan na de bloei gesnoeid worden

Cotinus coggygria – pruikenboom

Hoog wordt de pruikenboom niet, maximaal zo’n 5 meter. Maar wat hij mist aan hoogte maakt hij goed met zijn mooie bloemtrossen. De trossen lijken heel groot, omdat de boom veel kleine takjes heeft met daaraan kleine bloemen.


Wil je voor een echt opvallende verschijning in je tuin gaan, kies dan voor de Cotinus coggygria 'Royal Purple'. Deze heeft diep donkerpaars blad en is dus een eyecatcher. De Cotinus coggygria ‘Royal Purple’ bloeit in juni/juli en is ook nog eens een drachtboom voor sommige bijensoorten.

Extra informatie over de Cotinus coggygria:

  • Kan tegen droogte