top of page

Zomer tips voor je tuin

Het is zomer! Dat betekend dat de temperatuur oploopt en dankzij het toenemend aantal zonuren kunnen we steeds langer genieten in de tuin of op het balkon. Om ook in de zomermaanden te blijven genieten van je groene omgeving heb ik wat tips voor je.

Water

Water is niet alleen voor onszelf belangrijk, maar ook voor de planten en dieren in je tuin. Door de toenemende warmte verdampt de neerslag die valt vrij snel. Ook het grondwaterniveau daalt waardoor planten met kleinere kluiten (zoals vaste planten) minder toegang hebben tot het nodige vocht. Zorg dus dat je extra water geeft in de zomer. Dat kan vanuit je regenton, maar ook door een sproeier een uurtje per border te laten draaien.


Vogel in een vogelbad - onderdeelvan een duurzame tuin

Geef geen water als de zon op de border staat. Dan droogt het water dat je geeft weer snel op en dat is zonde van de moeite. Het beste is om ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat water te geven als de lucht wat koeler is.


En vergeet niet een schaal of bakje te vullen met water voor insecten, vogels en andere dieren in je tuin. Helemaal geweldig als je er een paar kiezels in legt zodat bijen en hommels daar op kunnen rusten en gemakkelijk bij het water kunnen.


Baderdek van een boom met zon er doorheen.

Snoeien

Ook in de zomer valt er nog volop te snoeien. Wat denk je van de laurier en je rozen? Ook bomen als de berk kunnen nu nog goed gesnoeid worden. Twijfel je over hoe je jouw struiken en bomen precies moet snoeien? En biedt Google geen uitkomst? Vraag dan een lokale hovenier om je te helpen of advies te geven.

Vijver

De planten en algen in je vijver groeien in de zomer extra snel. Je vijver kan ineens vol met groen zitten en dat is niet bevorderlijk voor het zuurstofgehalte in de vijver wat uiteindelijk voor een disbalans zorgt. Dieren en planten zullen dan doodgaan.


Dus pak je riek of schepnetje en haal regelmatig het overtollige kroos, de algen en andere planten die te groot worden uit je vijver. Let er wel op dat de natuurlijke balans van je vijver klopt en in tact blijft. Meer weten hierover? Online of offline vind je een hoop informatie bijvoorbeeld van Ada Hofman. Zij schreef boeken en de door aangelegde vijvertuinen zijn nog altijd te bezoeken.Ondersteuning

Dankzij de zon en al het water wat jij je planten geeft, groeien je planten extra goed. Sommige planten zullen zo hard groeien dat ze misschien wat ondersteuning nodig hebben. Net zoals je klimplanten hier en daar vastmaakt aan een hekwerk, zo kun je ook vaste planten wat extra steun geven.


Plaats wat bamboestokjes rond de plant om de omvallende delen tegen te houden. Zo behouden de planten die eronder groeien ook hun ruimte. Vind jij bamboestokken niet zo mooi? Bij het tuincentrum zijn ook metalen of andere plantengeleiders te koop. Zorg wel dat de plant altijd ruimte voor beweging heeft. Dus als je draad gebruikt, trek dit dan niet te strak. Zo kunnen de planten ook in de breedte groeien zonder dat het draad gelijk vast groeit in de stam of stengel.


Blote voeten tussen de bladeren van een Akelei

Comments


bottom of page