top of page

Biologisch tuinieren: heel logisch

Ken je die ‘Biologisch, eigenlijk heel logisch’-reclames nog uit 2002? Hoewel ik de reclames zelf al lang weer vergeten ben, is dat ene zinnetje me altijd bijgebleven. En de zin is nog steeds actueel, want biologisch tuinieren is natuurlijk ook heel logisch.


Wilde bloemen zijn een onderdeel van duurzaam tuinieren

Wat is biologisch tuinieren?

Biologisch tuinieren houdt in dat je planten de kans geeft zo natuurlijk mogelijk te groeien. Geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, maar tijd, aandacht en natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals lieveheersbeestjes en aaltjes. De planten groeien op de kracht van de natuur waardoor ze minder vatbaar zijn voor ziektes.


Waarom geen chemicaliën of kunstmest?

Chemicaliën en kunstmest zorgen voor planten die uit verhouding zijn. Ze groeien sneller of bloeien eerder dan normaal. Ze bouwen geen weerstand op tegen ziekten zoals schimmel. Daardoor koop jij een grotere, vollere plant in de winkel, maar die plant is van zichzelf juist minder sterk. Grote kans dat die plant sneller doodgaat of dat delen afsterven als de plant bij jou in de tuin staat. De door de kweker gebruikte chemicaliën beïnvloeden bovendien ook de rest van je tuin. Ze stromen langzaam uit de plant de bodem in en vervagen dan steeds verder. Maar tot dat moment hebben de omliggende planten in jouw tuin, de insecten en het bodemleven er behoorlijk veel last van.


Vogels eten insecten en krijgen zo chemicalien binnen.

Insecten sterven

Wist je dat de gebruikte bestrijdingsmiddelen via de nectar, de plantsappen en de bodem uiteindelijk weer terecht komen bij hommels, mieren, wormen en andere dieren? Dit kan de dood betekenen voor deze dieren Door het gebruik van chemicaliën draag je dus ook bij aan de sterfte van insecten. En die insecten zijn nou juist zo belangrijk zijn voor het voortbestaan van de natuur (en voor ons eigen voedsel). Meer weten over hoe belangrijk bijen en hommels zijn voor je tuin? Check mijn blogpost.

Lieveheersbeestje op een plant. Lieveheersbeestjes zijn ideale biologische bestrijdingsmiddelen


Biologische planten, compost en tuinaarde

Zelf werk ik zoveel mogelijk met biologische beplanting, compost en tuinaarde. Vrij van chemicaliën, kunstmest en als het even kan ook vrij van turf. Bij het aanplanten voor klanten zorg ik ook voor zoveel mogelijk biologische planten. Ja, zo veel mogelijk, want nog niet alle soorten planten zijn biologisch beschikbaar. Dus soms heb ik geen keus. Maar stapje voor stapje wordt het aanbod steeds breder en weet het grotere publiek biologische kwekers zoals kwekerij van Houtum, De Hessenhof en Natural Bulbs te vinden! Heel fijn, want dat is beter voor mens, plant en dier; dus eigenlijk is biologisch tuinieren heel logisch.


Met biologisch tuinieren draait alles om een gezonde bodem vol leven

Comments


bottom of page