top of page

Een duurzame tuin, hoe werkt dat?

Duurzaamheid is de laatste jaren van trend steeds meer tot nieuwe standaard geworden in het interieur van je huis. Voor in de tuin is er nog niet zo heel veel aanbod, maar gelukkig wel steeds meer. Ben je benieuwd hoe jij jouw tuin iets duurzamer kunt maken en daarmee het milieu zo min mogelijk belast? Lees dan vooral even door.

Varen blad

Hergebruik

Het duurzaamste wat je kunt doen, is de spullen die hebt gebruiken tot ze echt niet meer te repareren zijn. Laat je niet leiden door trends, want die worden veelal kunstmatig elk jaar aangepast om de economie te stimuleren. Door oude spullen te verven, repareren of er iets nieuws van te maken, geef je spullen een tweede leven en kunnen ze soms nog jaren lang mee. Geen inspiratie? Pinterest barst van de ideeën, van gemakkelijk tot moeilijk.


Ben je dat ene bankje of die tegels toch echt helemaal zat? Doneer ze dan aan een ander. Dat kan via Marktplaats, een lokale Facebookgroep of buurtapp of door ze naar de kringloop te brengen. Met jouw oude spullen kun je een ander heel blij maken en zo voorkom je dat ze op de afvalberg belanden.


Ook voor de tuin kun je tweedehands materialen vinden. Op zoek naar tweedehands tegels voor je tuin? Kijk naast op Marktplaats ook eens bij De Oude Klinker. Zij kopen partijen klinkers in die jij kunt gebruiken voor in je eigen tuin.

Ook hout wordt steeds vaker hergebruikt of tweedehands aangeboden, bijvoorbeeld door Buitenleven. Ga je nieuw hout kopen, zorg dan dat het verantwoord gekapt is, uit Europa afkomstig is en in de duurzaamheidsklasse 1 of 2 valt. Bijvoorbeeld Europees eikenhout of Robinia. En wist je trouwens dat hout met het FSC-Recycled label is gemaakt van minimaal 85% gerecycled hout?


Gerecycled & verantwoord

Een wat mij betreft prachtige trend is het hergebruik van grondstoffen, de zogeheten circulaire economie. Oude materialen worden niet weggegooid maar hergebruikt in nieuwe producten. Materialen zoals plastic worden dan verwerkt in bijvoorbeeld tuinkussens en oude bestrating wordt gebruikt om nieuwe tegels van te maken.


Een absolute favoriet van mij zijn de Cityscape tegels van Studio Wae. Prachtig ontwerp en de tuintegels bestaan voor 76% uit gerecyclede grondstoffen. Op zoek naar nieuwe sierkussens voor in je tuin? Bekijk dan vooral de Seaqual collectie van Hartman eens. Allemaal gemaakt van gerecyclede PET-flessen.

Tegens van Studio Wae

Biologisch

Duurzaam betekent niets anders dan een product waarbij je het milieu zo min mogelijk belast. Dat doe je door verantwoorde grondstoffen te gebruiken en producten te produceren en gebruiken die lang meegaan. In een duurzame tuin past daarom biologische beplanting. Biologische planten worden zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen opgekweekt, met geduld en respect voor de natuur.

Handen houden een plantje vast

Als je nieuwe planten wil, vraag dan eerst even rond bij vrienden en familie. Wellicht kun je stekjes of zaailingen van hen krijgen. Toch op zoek naar iets anders of meer planten? Ga dan snuffelen bij biologische kwekers zoals Natural bulbs, de Hessenhof, van Houtum of Korneland. Nog meer informatie over biologisch tuinieren lees je in deze blogpost.

Advies of hulp

Tuinadvies nodig of hulp met een duurzaam beplantingsplan? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Heuchera en Hylotelephium

Comments


bottom of page