top of page

Een klimaatbestendige tuin

Klimaatverandering: het woord en de discussie eromheen zie je steeds vaker voorbijkomen. Het weer verandert met als effect dat er langere periodes van droogte zijn, maar ook steeds vaker heftige regenval waardoor overstromingen ontstaan.


Ook in je eigen tuin zul je ongetwijfeld de effecten van het veranderende klimaat merken. Droogte zorgt ervoor dat je meer water moet geven zodat je planten niet doodgaan. Bij extreme regenval kan het water niet snel genoeg weg en kan het je huis of schuur binnen stromen.


Door enkele slimme oplossingen kun jij je tuin klimaatbestendig maken en er zo voor zorgen dat de effecten van het extremer wordende weer minder invloed hebben op jouw tuin.



Beplanting tegen droogte

Kale aarde droogt sneller uit. Dit heeft als gevolg dat je de planten die in je borders staan meer water moet geven. Ook kan de aarde zo hard worden dat het regenwater er niet goed in kan wegvloeien.


Door je borders goed vol te planten met struiken, bomen, bollen, klimplanten en vaste planten zal de bodem minder snel uitdrogen. Regenwater stroomt gemakkelijker de bodem in en wordt daar snel afgevoerd of voor later opgeslagen door de planten.

Bij de aanschaf van planten is het slim om rekening te houden met de uiteindelijke grootte zodat ze nog voldoende ruimte hebben om te groeien.



Meer groen zorgt voor verkoeling

Tegels houden warmte lang vast. Die warmte stralen ze uit naar de omgeving waardoor je tuin nog lang na die laatste zomerdag warm is. Je borders drogen daardoor sneller uit waardoor jij weer meer water moet geven en regenwater minder goed kan wegvloeien.


Dus hup… haal die tegels eruit en vervang ze door planten, boomschors of een halfverharding zoals dolomiet. Wil je toch graag tegels voor je terras of pad gebruiken? Neem dan tegels met een lichte kleur. Die houden de warmte minder goed vast wat ook nog fijn is voor je blote voeten in de zomer.


Wist je trouwens dat de beste verhouding tegels ten opzichte van groen in je tuin 40/60 is? Is jouw tuin 50 m2 groot dan zou je maximaal 20 m2 aan tegels moeten hebben om een klimaatbestendige tuin te creëren. Mits de overige 30 m2 dan wel vol planten, struiken en bomen staat.


Bespaar geld; vang water op

Een tuin in de zomer water geven, kan stiekem best veel geld kosten. Een regenton is de beste manier om te besparen op je waterrekening. Je hebt ze tegenwoordig in allerlei vormen en maten. Van design tot wijnvat en van muurton tot tonnen met ingebouwde bloembakken.


Door middel van een vulautomaat sluit je de ton gemakkelijk aan op je regenpijp en het opvangen kan beginnen. Per m2 border heb je ongeveer 2 liter water nodig. Dus heb jij 30 m2 aan borders in je tuin, dan heb je per zomerdag zo’n 60 liter water nodig. Zorg ervoor dat je minstens 4 dagen voorraad hebt. Dus in dit geval 4 x 60 liter = 240 liter regenton.


Kijk eens bij De Tonnellerie in Soest voor een mooie houten regenton of bij Voertonnen in Wierden voor een mooie design regenton.


Comments


bottom of page