top of page

Hoe kies je de juiste beplanting voor jouw tuin?

Net verhuisd of niet tevreden met de planten in je tuin? Soms kan een kleine aanpassing aan de beplanting in je tuin een grote impact hebben. Een hele metamorfose is dan niet nodig. En dat scheelt je tijd en geld. Maar hoe weet je welke planten geschikt zijn voor jouw tuin? Ik geef je 5 tips.

Standplaats

De eerste stap om beplanting voor je tuin uit te kiezen, is kijken wat de lichte plekken in je tuin zijn.

Breng eens goed in kaart waar de zon precies komt in je tuin. Welke plekken hebben helemaal geen direct zonlicht, welke juist de hele dag of maar een stukje van de dag? Teken het uit zodat je het altijd bij de hand hebt.

Bodem

Naast zon is voeding en water ook een belangrijk element voor blije planten. Om te weten wat de huidige omstandigheden zijn, kun je de bodem eens goed onderzoeken. Is deze van nature droog of best vochtig? Is het zware klei of juist zandgrond? Ook is het handig om te weten wat de zuurtegraad van je bodem is. Dit kun je onderzoeken dankzij een bodemph-testkit, bijvoorbeeld van Ecostyle. Dit is belangrijk, omdat niet alle planten van zure grond houden terwijl andere er juist heel goed op gedijen.

Longlist

Nu je de omstandigheden van jouw tuin goed in kaart hebt gebracht, kun je een longlist van de geschikte beplanting maken. Noteer alle planten die jij leuk vindt en die geschikt zijn voor jouw tuin. Ben je er achter gekomen dat jouw tuin uit droge zandgrond bestaat dan noteer je uiteraard geen planten die het liefste op zware kleigrond willen staan of die van veel vocht houden.

Noteer niet alleen de naam van de plant, maar ook de standplaats (zon, schaduw of halfschaduw), de uiteindelijke hoogte, bloeiperiode en of de plant wintergroen is of niet. Je ideale tuin bestaat uit een combinatie van struiken, bomen, vaste planten en bloembollen. Noteer dus van alle soorten voldoende om straks uit te kiezen.

Schrappen

Heb je alle leuke en geschikte planten genoteerd? Dan ga je schrappen, maar niet zomaar. Let op dat je:

  • Er uit elke categorie (vaste plant, struik, boom en bloembol) een aantal overhoudt op je shortlist.

  • Daarnaast wil je het hele jaar door iets groens hebben in je tuin, dus zorg ervoor dat minimaal 1/3 van de shortlist uit wintergroene planten bestaat.

  • Verder wil je een mooie afwisseling tussen lage planten en de wat hogere.

  • Ook is het belangrijk om de bloeiperiodes zo veel mogelijk te spreiden. Zorg er dus voor dat je in elke maand twee planten hebt die bloeien, dan heb je altijd een mooi uitzicht.

  • Zorg er als laatste voor dat je een paar alternatieven achter de hand houdt. Niet alles is altijd op voorraad bij de kwekers, dus een plan B is handig om miskopen te voorkomen.

Met je shortlist kun je nu langs de kwekers om alles te kopen.

Aanvullen & verzorgen

Na het eerste jaar heb je alle seizoenen van je nieuwe planten meegemaakt. Dat is het ideale moment om eventueel aan te vullen. Dat hoeft niet per se met dezelfde planten, maar kan ook met een- of tweejarige planten. Denk aan akelei of papaver.

En zorg ervoor dat je je planten tevreden houdt door ze te voeden en de nodige aandacht te geven qua snoeien.


Toch liever niet zelf aan de slag? Ik maak graag een beplantingsplan voor jouw tuin.


Comments


bottom of page