top of page

Mijn favoriete tuinontwerpstroming: Piet Oudolf en The Dutch Wave

Van New Wave heb je vast wel eens gehoord, maar van The Dutch Wave? Wie zich verdiept in tuinontwerpen komt deze Nederlandse tuinontwerpstijl al snel tegen. Hij wordt ook wel Het Nieuwe Tuinieren of De Hollandse Vasteplantengolf genoemd. Sinds de jaren ’70 zijn Henk Gerritsen, Rob Leopold, Piet Oudolf en Ton ter Linden de aanjagers van deze stroming. Toen ik deze stijl tegenkwam, sprak deze me meteen aan én bleek dat ik enkele van de aanjagers van deze stroming eigenlijk al sinds mijn jeugd ken.


Vaste planten als basis

Kenmerkend voor de stijl van The Dutch Wave is de focus op beplanting die het gehele jaar een aantrekkelijk beeld oplevert. Niet alleen door bloei, maar juist ook door vorm, structuur en hoogteverschillen. De gebruikte beplanting bestaat voornamelijk uit vaste planten, bollen, siergrassen en eenjarige planten. En dit is precies hoe ik ook te werk ga in mijn ontwerpen.Tuinregels loslaten

Piet Oudolf is bij het grotere publiek de bekendste aanjager van The Dutch Wave. Wereldwijd heeft hij diverse tuinen ontworpen in deze stijl, die zich kenmerkt door een lossere, natuurlijke sfeer. In Nederland zijn o.a. de Vlinderhof in Leidsche Rijn, de museumtuin van het Singer Museum en de paleistuin van Paleis Huis ten Bosch van zijn hand.


Als je door Oudolfs tuinen loopt zie je dat hij zich niet aan de standaard tuinregels houd. Waar normaal gesproken de hoogste planten achter staan en de laagste voor, wordt in de tuinen van Oudolf alles door elkaar geplaatst om zo een glooiend geheel te creëren. Het strakke, stilistische wordt losgelaten en de natuur krijg meer de kans zijn eigen weg te kiezen.


The Dutch Wave en ik

En wat nou zo leuks is: Piet Oudolf is al sinds mijn jeugd een onderdeel van mijn leven. Hij was een vriend van de familie en kwam af en toe langs op de kwekerij van mijn ouders. In 1992 heeft hij samen met mijn ouders een tuin aangelegd voor de Floriade in Zoetermeer onder de groepsnaam ‘Traditionele kwekers’ (terwijl het ontwerp grappig genoeg dus ver van traditioneel was). Bekend was ik dus wel met hem als persoon. Maar als aanjager van een tuinstijl ontdekte ik hem pas jaren later. Des te leuker hoe alles dan toch weer samenkomt.


Mijn tuinontwerpen en The Dutch Wave

In mijn eigen ontwerpen vormen vaste planten altijd de basis. Aangevuld door bollen, heesters, bomen en siergrassen. In het geheel zorg ik dan voor een glooiend, natuurlijk geheel waarbij de tuin in elk seizoen een mooi beeld geeft. De bloemen zijn voor mij een even groot onderdeel van het geheel als het blad, de kleur en structuur. Ook een uitgebloeide plant of verdorven blad heeft iets te bieden.


Wil jij ook een natuurlijke en speelse tuin die altijd in beweging is? Genieten van de altijd veranderende natuur, dichtbij huis? Ik help je graag met een passend ontwerp of beplantingsadvies.
Comments


bottom of page