top of page

Mijn vijf favoriete zandgrondplanten

Een groot deel van de Nederlandse bodem bestaat uit zandgrond. Het is een vaak luchtige bodem die bestaat uit kleine deeltjes waardoor de planten wel voldoende zuurstof krijgen, maar vaak te weinig water. Je kunt ervoor kiezen om de bodem met compost, bladaarde en biologische tuinaarde te verbeteren. Maar je kunt ook overgeven aan de situatie en juist kiezen voor planten die houden van droge zandgrond.


Hier een paar van mijn favorieten.


Rudbeckia ‘Peking’

Deze prachtige zonnehoed kan maar liefst 60 cm hoog worden. Veeleisend is hij absoluut niet en je kunt hem dus gerust op een zonnige plek in de droge zandgrond zetten. Hij bloeit van juni t/m september en geeft daarmee maandenlang kleur aan je border.


Wat de Rudbeckia extra leuk maakt, is dat hij insecten zoals vlinders, bijen en hommels aantrekt. Wintergroen is de plant niet, maar wel goed winterhard, dus volgend jaar komt hij gewoon weer op!

Stachys monnieri 'Hummelo'

Deze andoorn is door Piet Oudolf ontdekt en gepatenteerd. Het is een sterke vaste plant die jaren zal meegaan in je tuin. Met mooie paarse bloemen kleurt de Stachys je tuin van juli t/m augustus. Daarna begint de plant langzaam af te sterven om in het voorjaar weer op te komen.


De maximale hoogte is zo’n 70 cm en woekeren doet de andoorn niet. Hij zal dus niet uit zichzelf je hele tuin overnemen.

Stachys monnieri 'Hummelo' doet het goed op zandgrond.

Helianthemum ‘Wisley Pink’

De Nederlandse naam zegt het al: zonneroosje. De naam klopt, want de plant geeft kleur aan je tuin. De roze bloemen met geel hart zijn een vrolijk gezicht en de wintergroene bladeren bieden het hele jaar door vulling aan je tuin.

De Helianthemum bloeit van mei t/m augustus en wordt niet veel hoger dan 20 cm. Ideaal dus voor de randen van je border en langs het pad of je terras.


Helianthemum ‘Wisley Pink’ doet het goed op zandgrond

Erigeron glaucus 'Nanus'

Een leuke bodembedekker die half wintergroen is. Dat betekend dat deze alleen bij hele strenge winters afsterft. De fijnstraal (zoals Erigeron in het Nederlands heet)wordt zo’n 20 cm hoog en zaait zich langzaam uit door je tuin. De zaailingen zijn goed te verwijderen voor als je vindt dat er voldoende in je tuin staat.


Erigeron glaucus ‘Nanus’ bloeit van mei t/m augustus en kan goed langs je terras groeien in combinatie met bijvoorbeeld de Helianthemum.

Amsonia tabernaemontana

De blauwe ster koop je niet alleen voor de sterachtige blauwe bloemen, maar ook voor de prachtige herfstkleur. De oranjerode kleuren die het blad krijgt in de herfst zijn een feestje om naar te kijken.


Bloeien doet de Amsonia tabernaemontana van juni t/m juli.

Amsonia tabernaemontana doet het goed op zandgrond

Dit zijn mijn favoriete planten voor in een tuin op zandgrond. Ligt jouw tuin op zandgrond? Dan kan ik je helpen met een passend tuinontwerp. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Comments


bottom of page