top of page

Regenwater opvangen

Het weer begint door de klimaatverandering steeds meer uitersten te vertonen. Van extreme droogte naar bakken vol regen in een korte periode. Met als gevolg dat we steeds vaker last krijgen van overstromingen omdat in betegelde tuinen het water niet in de bodem kan weglopen en het riool de waterafvoer niet aankan. Ben je benieuwd hoe jij je steentje kunt bijdragen en tegelijkertijd kunt besparen op je waterrekening? Ik bespreek enkele opties om regenwater op te vangen!


Regenton of watertank

De meest bekende methode voor het opvangen van regenwater is natuurlijk de regenton. Ze zijn te verkrijgen in verschillende vormen en maten. De meeste worden gemaakt van plastic, maar steeds meer mensen gebruiken houten regentonnen die zijn gemaakt van oude wijnvaten. Het fijne aan een regenton is dat je een voorraad water aanlegt voor de drogere periodes. Daarmee kun je in de zomer je tuin watergeven zonder dat je kraanwater hoeft te gebruiken. Dat scheelt weer geld!

Sinds een paar jaar is de watertank ook aan populariteit aan het winnen. De watertank wordt vaak ingegraven en “verpest” daardoor niet je uitzicht en kost geen ruimte in je tuin. Nadeel is dat het voor verzakkingen kan zorgen als de tank niet goed is aangelegd en bij een lekkage of niet werkende pomp moet je de boel weer (deels) opgraven.


Wadi

Een wadi is een tijdelijke opvang voor regenwater. Denk aan een oppervlakkige greppel of een lager gedeelte in je tuin waar regenwater zonder problemen kan verzamelen. Tijdens een regenbui of nattere periode vloeit het water naar die plek en in de dagen of weken erna loopt het rustig de bodem in waarna de wadi droogvalt.

De wadi is steeds vaker een onderdeel van grotere, gezamenlijke tuinen of openbare groenstroken. Ze helpen overstromingen voorkomen en geven op een prettige manier meer water terug aan de bodem. Ook dieren help je met een wadi. Insecten, vogels en egels kunnen tijdelijk drinken uit de wadi omdat deze oppervlakkig is.


Natuurvijver

Vind je het idee van een wadi leuk, maar wil je liever niet dat deze droogvalt in de zomer? Maak er dan een natuurvijver van. Dit is een vijver met hoogteverschillen, oppervlakkige stukken en veel oever- en waterplanten. Door de juiste balans te vinden, zal je natuurvijver uiteindelijk een thuis worden voor een verscheidenheid aan dieren. Denk aan kikkers, libellen, wantsen en salamanders.


Door je regenpijp in de natuurvijver te laten uitkomen, blijft deze goed gevuld. Let wel op de PH-waarde bij een natuurvijver. Doordat het stilstaand water is, zal je wellicht soms wat moeten helpen om alles in balans te houden.

Huishoudelijk gebruik

In veel nieuwbouwprojecten wordt regenwater gebruikt voor in huis. Je kunt er bijvoorbeeld prima je toilet mee doorspoelen en de wasmachine kan heel goed met gefilterd regenwater wassen. Ook rond je huis kun je regenwater goed gebruiken, om je auto te wassen of de ramen te zemen.


Om in en rond je huis regenwater te gebruiken, heb je een regenwatersysteem nodig. Dit bestaat o.a. uit een grote watertank met een pompsysteem. Dit soort systemen zijn duur (vanaf €3.000), maar leveren op den duur een mooie financiële besparing op. En je levert een mooie bijdrage aan een beter klimaat.


Meer doen voor het milieu? Lees dan mijn tips voor een klimaatbestendige tuin.



Comments


bottom of page