top of page

Vijf mooie bodembedekkers

Bodembedekkers zijn onmisbaar in iedere tuin. Ze zorgen voor een groene basis, helpen onkruid (en kattenpoep) voorkomen en zijn een fijne schuilplek voor dieren als egels. Kortom: je kunt niet zonder. Tijd dus voor een aantal van mijn favoriete bodembedekkers.

Het gevlekte blad van de Saxifraga umbrosa ‘Variegata’ is wat mij betreft al de beste reden om deze in je tuin te zetten.

Schildersverdriet

Het gevlekte blad van de Saxifraga umbrosa ‘Variegata’ is wat mij betreft al de beste reden om deze in je tuin te zetten. Hij groeit goed, is wintergroen en houdt van een wat beschutte plek in de halfschaduw. Ideaal dus om onder een boom of struik te plaatsen.


Wordt de plant te groot? Dan haal je er eenvoudig een stuk vanaf dat je met hetzelfde gemak op een andere plek weer kunt planten. Bloeien doet de schildersverdriet van mei t/m juni met witte bloemen.


Let wel op dat de Saxifraga geen natte voeten krijgt. Hij houdt van een humusrijke bodem die goed doorlatend is.


Gevlekte dovenetel

De Lamium maculatum ‘Pink Pewter’ is een fanatiekeling. Hij groeit goed en hard maar is ook prima te snoeien. Het grijzige blad is prachtig en de zachtroze bloemen zijn een trekker voor bijen.

De Lamium maculatum ‘Pink Pewter’ is een fanatiekeling. Hij groeit goed en hard maar is ook prima te snoeien. Het grijzige blad is prachtig en de zachtroze bloemen zijn een trekker voor bijen.


Volgens het boekje wil deze Lamium in de schaduw staan, en daar doet hij het ook het beste. Bij mij staat de plant in de zomer echter in de volle zon en dat houdt hem niet tegen. Ook in de winter is het een mooie vuller, want hij is wintergroen.

Bloeien doet de dovenetel van mei t/m juni en soms ook wel langer. Naast af en toe een knipbeurt (na de bloei of in de herfst) heeft deze bodembedekker geen bijzondere eisen. Gewoon van genieten dus.

De Campanula lactiflora 'White Pouffe' is mijn absolute favoriet. Prachtige witte bloemen en goed winterhard maar niet wintergroen.

Klokjesbloem

De klokjesbloem is er in vele soorten en kleuren. De Campanula lactiflora 'White Pouffe' is mijn absolute favoriet. Prachtige witte bloemen en goed winterhard maar niet wintergroen.

Hij bloeit van juni t/m augustus en houdt wel van zon. Maar halfschaduw is ook prima. Als je hem na de bloei terugknipt beloont hij je vaak met een tweede bloei in hetzelfde jaar.

Bijen en hommels zijn dol op de Campanula. Ze komen er massaal op af.

Elfenbloem

Voor in de schaduw is de Epimedium ‘Arctic Wings’ een bijzondere bodembedekker.

Voor in de schaduw is de Epimedium ‘Arctic Wings’ een bijzondere bodembedekker. De Nederlandse naam elfenbloem geeft hem ook een magische reputatie, net als de prachtige bloemen.


De elfenbloem is geen snelle groeier. Als je een een groter stuk wil bedekken dan zul je meerdere planten moeten kopen. Compact is hij wel, zeker in vergelijking met sommige soortgenoten die wat luchtiger groeien.

De zuiverwitte bloemen zijn zichtbaar van april t/m juni.

Viooltje

Een enthousiaste groeier die zich snel door je hele tuin kan begeven, is de Viola labradorica ‘Purpurea’. Gelukkig is deze ook wel weer gemakkelijk te verwijderen want hij heeft geen diepe wortels. Zelf ben ik vooral vanwege zijn zaaddozen dol op dit viooltje. Dat zijn net sterren met kleine bolletjes erin.

Een enthousiaste groeier die zich snel door je hele tuin kan begeven, is de Viola labradorica ‘Purpurea’

Het donkere blad met de lilablauwe bloemen blijft elk jaar weer een mooie combinatie om te zien. Bloeien doet dit viooltje van april t/m mei en soms ook langer. Vooral in de schaduw of halfschaduw doet hij het goed.


Het blad en de bloemen van deze viool zijn eetbaar, ook al heb mij zelf daar nog nooit aan gewaagd. Ik laat ze liever in de tuin staan, zodat ik er langer van kan genieten.

Comments


bottom of page