top of page

Zelf je tuin vergroenen

Een groene tuin is goed voor je eigen gezondheid en die van de planeet. Hij zorgt voor meer rust in je hoofd, vergemakkelijkt de afvoer van regenwater zodat dit niet je huis of schuur binnenstroomt en koelt de planeet af. Bovendien geeft een tuin vol planten ruimte aan allerlei insecten, vogels, egels en andere dieren die je dankbaar zullen zijn voor al het groen. Maar hoe doe je dat nou? Hoe tover je jouw stenen luchtplaats om tot een groene oase? Ik geef je enkele tips.



Maak plannen

Verwijder niet gelijk al je tegels uit je tuin, maar denk eerst na en maak een plan. Begin met het beantwoorden van deze vragen:

  • Welke praktische eisen heb ik? Denk aan een plek voor je kliko’s, toegang tot een achterom of schuur en ruimte voor een zitje of loungeset.

  • Waar komt de zon in mijn tuin en waar is er schaduw?

  • Zijn er materialen die ik kan en wil hergebruiken?

  • Wat moet er absoluut niet terugkomen in mijn groene oase?

Een belangrijk onderdeel van het plan zijn de materialen. Wil je bijvoorbeeld dolgraag een stapelstenenmuurtje creëren? Ben je je huidige tegels zat? Wil je een egelhuis plaatsen? Lelijke schutting die wel een kleurtje kan gebruiken? Hoeveel verf heb je nodig voor de schutting? Welke tegels wil je gaan gebruiken en waar kun je die kopen of misschien wel gratis ophalen? Noteer alles.



Voor kleine hoeveelheden zijn Marktplaats of de gratis-af-te-halen-groepen via Facebook ideaal. Maar ook vrienden, buren en familie hebben soms wel ongebruikte materialen liggen. Vraag dus gerust eens rond.


Voor een goed beplantingsplan lees je eerst mijn blogpost hierover. Deze helpt je stap voor stap om de juiste basis te creëren.


De aanleg: begin met de lay-out

Nu is het tijd om aan te pakken. Alles wat je niet meer wil gebruiken, kun je uit je tuin verwijderen. Gun je planten en nog bruikbare spullen een tweede leven door ze op Marktplaats te zetten.


Alle spullen en planten die je wel wil behouden, zet je natuurlijk even op een plek waar ze niet in de weg staan. Planten kunnen prima een tijdje in een bloempot overleven (mits je ze niet vergeet water te geven).


Voor de opbouw begin je eerst met de grove lay-out. Egaliseer de bodem met zand op de plekken waar het terras en de paden komen. Vergeet ook niet om alle tegels goed in te sluiten, zodat ze minder snel wegzakken.


Daar waar de planten gaan komen, moet je de bodem goed voorbereiden. Verse tuinaarde met een flinke laag biologische compost wordt altijd gewaardeerd door de nieuwe planten. Als dat is gedaan, kunnen de nieuwe (en bestaande) planten erin gezet worden. Geef ze gelijk een flinke lading (regen)water zodat ze voldoende vocht hebben.


Als laatste is het de beurt aan de accessoires. Denk aan verlichting op zonne-energie, maar ook aan een tuinset, eventuele bloempotten en leuke insectenhotels.


Ga verder

Heb je een groot deel van je tegels vervangen door leuke planten? En wil je nog meer groen? Dan kun je dit nog doen:

  • Gebruik je schutting. Hang deze vol met bloembakken of laat klimplanten er tegenaan groeien.

  • Bouw een pergola over je terras of het pad heen en laat die beklimmen door een klimplant of een druif.

  • Heb je een schuur? Overweeg deze van een groen dak te voorzien.

  • Schaf een watertank aan i.p.v. een regenton. De watertank kun je ingraven waardoor je ruimte bespaart.

Hulp nodig bij het vergroenen van je tuin? Neem gerust contact op voor een kennismakingsgesprek.


bottom of page