top of page

Tips voor de herfsttuin

Dat er weinig tot niets te doen is in de herfsttuin is een mythe. Juist nu de temperatuur begint te dalen, is het een ideaal moment om weer wat tuinonderhoud te gaan doen.


Vogels in je tuin

Niet alle vogels trekken naar warmere oorden tijdens de winter. Sommige soorten overwinteren in Nederland en kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Voor hen is het slim om de nestkasten schoon te maken. Zij kunnen die dan gebruiken om warm te blijven in de winter. Heb je nog geen nestkast in je tuin hangen? Dan is de herfst een ideale periode om deze aan te schaffen en op te hangen.


Begin ook weer met voedsel ophangen voor de vogels. Vetbollen pinda’s en zaden waarderen vogels zeker omdat het aantal insecten, bessen en zaden die ze in de natuur zelf de komende tijd steeds verder zal afnemen. Bekijk mijn blog over vogels voeren voor meer informatie over welk voer geschikt is voor vogels. Zorg ook voor voldoende rommelhoekjes waar bladeren en takken mogen blijven liggen. Hier gaan insecten in schuilen en daar kunnen de vogels weer van smullen.


Beplanting in het najaar

De levering van bomen en struiken uit de volle grond wordt tijdens de zomer gestaakt. Nu de herfst is aangebroken, beginnen de sapstromen af te nemen waardoor bomen en struiken gemakkelijker verplaatst kunnen worden. Dus heb jij een mooie boom op het oog? Nu is de tijd om deze te kopen en in je tuin te zetten.


Hetzelfde geldt voor bloembollen. De voorjaarsbloeiers kun je vanaf het najaar weer kopen en planten. Denk aan sneeuwklokjes, blauwe druifjes en tulpen. Koop en plant ze nu zodat jouw voorjaar er straks kleurrijk uit zal zien. Snuffel eens bij Sterke Bollen, daar verkopen ze ook een deel biologische bloembollen!

Naast bomen, bloembollen en struiken kun je ook nog heel goed vaste planten kopen. De meeste vaste planten kwekerijen zijn tot en met oktober nog geopend voor de verkoop. Juist nu het wat koeler wordt, kun je nog uitstekend nieuwe planten in je tuin zetten of bestaande planten verplaatsen.

Mulchen voor bescherming

Vanaf oktober is het verstandig om te beginnen met mulchen. Mulchen is het bedekken van de borders met een laag organisch materiaal om de planten en bodem te beschermen tegen de vorst. Naast bescherming zorgt mulchen ook voor extra voeding en maakt het (op den duur) de bodem luchtiger waardoor vocht gemakkelijker doordringt en afgevoerd wordt.


Zelf gebruik ik altijd cacaodoppen en de biologische compost van BioKultura, maar je kunt ook mulchen met houtschors, bladeren of cacaodoppen.
Comentarios


bottom of page