top of page

Een onderhoudsvrije tuin: de ultieme utopie

Wil jij een onderhoudsvrije tuin? Zo’n tuin waar je elke dag in kan zitten zonder iets aan onderhoud te doen? De meeste mensen denken dan gelijk aan een tuin vol tegels, lekker gemakkelijk. Geen groen, dus valt er niets te wieden of snoeien. Het klinkt heerlijk, zo’n tuin waar je niet naar om hoeft te kijken. Maar de werkelijkheid is minder rooskleurig.


Polletje mos op dakpannen, ook op steen groeit groen.


Tuin vol tegels

Dat een tuin vol planten onderhoud nodig heeft, weten de meeste mensen wel. Maar ook een tuin vol tegels (is dat wel echt een tuin?) heeft onderhoud nodig. Het schoonhouden van tegels is een terugkomende taak, net als het onkruid wieden tussen de tegels. Maar denk ook eens aan de overlast die je hebt na een flinke regenbui. Water kan niet snel weg in een tegeltuin en zal dus op vaste plekken voor overstromingen en verzakkingen zorgen. Komt het water samen bij bijvoorbeeld de schutting, dan zal deze gegarandeerd sneller rotten. Bovendien zorgen tegels ervoor dat de warmte van de zon langer wordt vastgehouden waardoor jij langer in de hitte zit en de planeet opwarmt. Niet goed voor jou en de aarde.

Ontstressen in de natuur

Een tuin vol tegels is dus niet de ultieme oplossing voor mensen met een volle agenda. Bovendien kun je, als je druk bent, juist wel een groenere tuin gebruiken om lekker in te ontspannen. Het is wetenschappelijk bewezen dat een natuurlijke omgeving stressverlagend werkt. Door een paar tegels in te wisselen voor planten los je meerdere problemen in een keer op. Je kunt gemakkelijker ontspannen, je helpt de natuur af te koelen en voorkomt wateroverlast. Win-win.


Anemonen. Natuur zorgt voor ontspanning en verlaagd je stressniveau.

Onderhoudsvriendelijk

Ik hoor je denken: “Maar ik wil juist een onderhoudsvrije tuin. Dan ga ik toch geen planten aanschaffen. Die moet ik snoeien en dan moet ik onkruid verwijderen enzo.” Dat klopt, sommige planten moeten gesnoeid worden en bij kale grond kun je onkruid verwachten. Uiteraard is een hele tuin vol planten ook niet voor iedereen weggelegd. Door de juiste beplanting te kiezen (planten die geschikt zijn voor jouw locatie) kun je al een hoop werk voorkomen.Onderhoudsvriendelijke tuin met planten betekend vooraf een plan opstellen vol planten die geschikt zijn voor jouw locatie.


Van tegel naar plant

Een paar tips voor een onderhoudsarme, natuurlijke tuin: werk met wintergroene bodembedekkers. Die vullen de kale aarde zodat onkruid minder kans krijgt. Plaats niet gelijk heel veel planten, maar geef ze de ruimte om te groeien. Daarmee voorkom je dat je constant moet snoeien of dat planten doodgaan omdat ze te weinig ruimte hebben. Begin dus met het maken van een concreet plan en doe het desnoods tegel voor tegel.


Hulp nodig bij de transitie van tegeltuin naar groene oase? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Tegel wippen kan ook stapje voor stapje. Begin met een tegel eruit en een plant erin.

Yorumlar


bottom of page