top of page

Winter in je tuin

Dat je tuin een kale boel is tijdens de wintermaanden is gelukkig een achterhaald beeld. Ook in de wintermaanden bruist de natuur van het leven. Natuurlijk heeft jouw tuin wel wat hulp nodig en niet alleen om de vorstgevoelige planten extra te beschermen. Benieuwd wat jij deze winter in je tuin kunt doen? Ik bespreek een paar opties.

Dat je tuin een kale boel is tijdens de wintermaanden is gelukkig een achterhaald beeld. Ook in de wintermaanden bruist de natuur van het leven.

Snoeien

De komende maanden kun je sommige bomen nog prima snoeien. Denk aan de knotwilg en de knoteik. In de winter snoeien heeft voor deze bomen zo z’n voordelen. De takken zijn kaal waardoor de vorm goed zichtbaar is. Je ziet direct waar wel wat weg mag. Maar snoei nooit met vorst op komst en huur bij twijfel een hovenier in. Dan weet je zeker of jouw boom gesnoeid kan worden.


 In de winter snoeien heeft voor deze bomen zo z’n voordelen. De takken zijn kaal waardoor de vorm goed zichtbaar is. Je ziet direct waar wel wat weg mag.

Dieren

Ook de dieren in je tuin kunnen wel wat hulp gebruiken. Hang vetbollen en pinda’s op om het voedseltekort voor vogels aan te vullen. En laat de nestkasten voor ze hangen, die gebruiken ze om warm te blijven. Voor insecten als hommels laat je bladeren liggen en dode stengels (de holle varianten) lekker staan. Daar kruipen zij in om te overwinteren. Meer weten over hoe je hommels in je tuin kunt helpen? Lees mijn blog.


Dieren kunnen wel wat hulp gebruiken in de winter. Hang vetbollen en pinda’s op om het voedseltekort voor vogels aan te vullen. En laat de nestkasten voor ze hangen, die gebruiken ze om warm te blijven.

Bodem

De bodem bescherm je door een dikke laag mulch te strooien. Mulchen is het bedekken van de bodem om uitdroging te voorkomen, de structuur van de bodem te verbeteren, onkruid tegen te houden en de bodem te beschermen tegen de vorst. Het beste gebruik je gehakseld tuinafval, bladeren, cacaodoppen of houtsnippers. Strooi het op een zonnige dag zodat de warme zonnestralen direct ingesloten worden. Lijkt de mulch te gaan schimmelen na een paar dagen?

Geen paniek, dat is een teken van een gezonde bodem. Lekker laten gaan!


Bescherm de bodem door een dikke laag mulch te strooien. Mulchen voorkomt uitdroging en verbeterd de structuur van de bodem.

Yorumlar


bottom of page